LEVIČARSKA vlada Rumunije usvojila je, po hitnom postupku, zakon kojim se zloupotreba moći i korupcija stavljaju "s ove strane zakona". To, praktično, znači da se se više neće odgovarati za davanje i primanje mita, kao ni za korišćenje položaja u lične svrhe.

Ovu vladinu odluku dočekali su masovni protesti u utorak uveče u gradovima širom zemlje. Rumunski građani ogorčeni novim zakonom, podigli su se na noge odmah pošto je vlada u Bukureštu izglasala sporni propis. Procenjuje se da će zakon, za početak, biti "oproštaj od grehova" čija je težina oko 200.000 leva, ili 44.000 evra. Toliko iznosi finansijska vrednost postupaka koji se trenutno vode pred sudovima zbog korupcije i zloupotreba službenog položaja.

Rumunska levičarska vlada, koja je na vlast došla decembra prošle godine, obrazlaže svoj korak "potrebom da se istočnoevropske zemlje nađu na istoj liniji po ovom pitanju". Na udaru kritike građana, najviše je premijer Sorin Grindeanu, koji otvoreno štiti vladajuću Socijaldemokratsku stranku (PSD) i njenog lidera Livija Dragnea, protiv koga se vodi sudski postupak, "težak" negde oko 22.000 evra.

Na desetine hiljada Rumuna uvereno je da će novi propis anulirati višegodišnje napore u borbi protiv korupcije. U utorak uveče, tokom prvih protesta, građani su uzvikivali slogane protiv vlade pred zgradom kabineta premijera Grindeanua. Pojedinim parolama, vladajuća PSD, nazivana je "crvenom kugom". Demonstranti su uzvikivali "Učinili ste to noću, kao lopovi!", budući da je vlada donela ovaj zakon u kasnim večernjim satima.

- Nove mere, potpuno će poništiti sve bitke koje smo vodili - kaže Laura Kodruta Kovezi, šefica rumunskog Antikorupcijskog direktorata. - U ovom trenutku imamo čak 1.170 postupaka protiv zloupotrebe službenog položaja tokom protekle tri godine. Legalizacija korupcije okuražiće mnoge i podstaći zloupotrebe. Sve to, dovešće do eksplozije laži i nemorala.

EVROPA ZABRINUTA EVROPSKA komisija (EK) izrazila je veliku zabrinutost zbog najnovijih događaja u Rumuniji koji ukazuju na nazadovanje u borbi protiv korupcije. U saopštenju, koje su potpisali Žan-Klod Junker, predsednik EK i prvi potpredsednik Frans Timerman, upozorava se da će se "u tom svetlu detaljno proučiti vanredne odredbe Krivičnog zakonika i Zakona o pomilovanjima".

Rumunija se već veoma loše kotira u evropskoj porodici, budući da je jedna od najkoruptivnijih država EU. U njoj ni vladini segmenti, niti državne institucije nisu imune na virus korupcije.

Na stranu građana stavio se i predsednik Rumunije, Klaus Joanis, koji je novi propis okarakterisao kao "dan žalosti za vladavinu prava koje je pretrpelo strahovit udarac od svojih neprijatelja".

- Od danas, moja misija je da rehabilitujem vladavinu prava. Učiniću sve što je u mojoj moći da Rumunija postane zemlja bez korupcije i posvetiću tome svaki dan, do kraja predsedničkog mandata - obećao je Joanis.


IZUZEćA PRAZNE ZATVORE

NOVE mere koje odmah stupaju na snagu, donose oslobađajuće presude odnosno izuzeće od daljeg izdržavanja kazne zatvora za one koji su osuđeni na manje od pet godina i smanjenje kazni za robijaše starije od 60 godina. Izuzećem će, kako se računa, biti obuhvaćeno najmanje 2.500 zatvorenika. Jedan od motiva je, navodi se u Bukureštu, "smanjenje pretrpanosti nacionalnih zatvora".