Ekipa arheologa otkrila je prvu masovnu grobnicu žrtava velike kuge izvan Londona, smrtonosne zaraze koja je prepolovila broj stanovnika Engleske u 14. veku, saopštio je danas Univerzitet Šefild.

Kosturi 48 osoba, uključujući 27 dece, pronađeni su u bolničkom krugu manastira u Torntonu, u oblasti Linkolnšir na zapadu Engleske. Grobnica se nalazi na polju na koje se godinama izvode ovce na pašu.

"Jedine dve grobnice od velike kuge koje su pronađene, nalaze se u Londonu", izjavio arheolog Hju Vilmot i dodao da je pronalazak masovne grobnice van Londona veliko otkriće jer "pokazuje kako su male zajednice imale probleme da se izbore s tim zlom".

Univerzitet je naveo da su uzeti uzorci DNK čiji rezultati potvrđuju da su ljudi preminuli od kuge koja se u Linkolnširu pojavila 1349. godine.

"Crna smrt", koju prenose pretežno pacovi, bila je jedna od najgorih pandemija u istoriji čovečanstva, koja je harala Evropom u 14. veku kada je stradalo između 75 i 200 miliona ljudi, odnosno trećina tadašnje evropske populacije.

Procenjuje se da je u to vreme u Engleskoj od bubonske kuge, izazvane patogenom bakterijom "yersinia pestis", umrlo oko šest miliona ljudi.