PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

DžIHADISTI su smislili novu strategiju kojom nameravaju da još više zastraše građane. U tu svrhu preobraćeno je originalno značenje pojma "takija" ili "tekman" iz muslimanskog učenja, koje odobrava skriveno ponašanje u situaciji ugroženosti zbog upražnjavanja vere.

U novom kontekstu, to podrazumeva prikrivanje pravih namera radikalnih islamista do poslednjeg časa. Da bi se što bolje pritajili i sakrili tragove, neki atentatori se sada ponašaju kao sasvim prosečni ljudi. Ne puštaju duge brade, oblače se moderno, idu po kafićima i diskotekama, rade sve što i njihovi vršnjaci, vode uobičajenu telefonsku konverzaciju, sve dok ne steknu poverenje okoline, a onda odjednom krenu u akciju!

Tako se ponašao i Larosi Abala, koji je prošlog ponedeljka uveče na svirep način nožem ubio bračni par policajaca u Manjansvilu južno od Pariza. Njegova bivša devojka, s kojom je u vezi bio pet godina, a kasnije ostao u prijateljskom odnosu, kaže da se Abala u poslednje vreme bio "približio bogu", ali da se pritom sasvim normalno ponašao. Komšije ga opisuju kao učtivog i prijatnog mladića, koji nikad nije veličao džihad, niti pričao o radikalnom islamu.

Larosi Abala je posle izlaska iz zatvora uredno ispunjavao sve administrativne obaveze koje iz toga proizlaze. Odavao je utisak nekoga ko je namerio da se reintegriše u društvo. U januaru je otvorio sopstvenu firmu za noćnu isporuku "halal" hamburgera i sendviča u svom kraju. Na njegovom automobilu marke "reno klio", stajao je natpist "Dr. Fud".

Koristio je aktivno "Fejsbuk", između ostalog i da bi promovisao svoju firmu, a služio se modernim jezikom. Redovno je dobijao pohvale za kvalitet hrane od klijenata, koji su ga ocenjivali kao predustretljivog i nasmejanog mladića. On je njima, ipak, ponekad zamerao što nisu bili učtiviji.

Sa takvom strategijom, izgleda kao da potencijalnih atentatora ima mnogo više. Praktično, svako može da bude sumnjiv. A unošenje straha i panike jeste jedan od glavnih ciljeva islamističkih napadača protiv "nevernika na Zapadu".

OPTUŽENI SAUČESNICI DžIHADISTE

ISTRAŽNI antiteroristički sudija u Francuskoj podigao je optužnicu protiv Saada Ražražija (27) i Šarafa Dina Aberuza (29), marokanskog porekla, koji se dovode u vezu sa Larosijem Abalom, ubicom bračnog para policajaca Žan-Batista Salvena i Žesike Šnajder u Manjanvilu južno od Pariza. Dvojica optuženih su u pritvoru negirali da su pomogli Abali. Aberuz je poručio da podržava Islamsku državu, ali da se protivi oružanoj borbi, dok je Ražraži osudio ubistvo bračnog para policajaca i napade izvršene 13. novembra.

SAVETI IZ ID

Slično Abali se ponašao i masovni ubica iz Orlanda Omar Matin, koji je svojim stravičnim činom sve iznenadio. Sve se to uklapa u savete Islamske države da napadači pre akta preduzmu sve mere predostrožnosti da bi prošli nezapaženo u svojoj okolini.