Komanda za specijalne operacije Oružanih snaga SAD zatražila je od kompanija koje se bave proizvodnjom naoružanja da počnu da rade na kostrukciji i proizvodnji analoga ruskom lakom oružju, piše list „Vašington post“.

Američka Komanda za specijalne operacije, koja vrši kontrolu nad većim delom elitnih jedinica, razmatra mogućnost izrade i proizvodnje ruskog oružja, sličnog AK-47 koji se svakodnevno koristi u ratnim područjima, u američkim kompanijama, navodi „Vašington post“. Prema podacima američkog lista, Komanda se obratila kompanijama sa zahtevom da izrade „nestandardne tipove naoružanja i municije“.

„Mi izučavamo potencijal i mogućnosti američke industrije za stvaranje tipova naoružanja koje koriste mnogi naši inostrani partneri“, rekao je listu predstavnik Komande za specijalne operacije Met Alen. U zahtev komande za specijalne operacije uključeni su automat AK-47, snajper „dragunov“, kao i ručni mitraljezi i teški 14,5-milimetarski protivavionski mitraljezi.

Kao jedan od razloga za donošenje ovakve odluke list je naveo probleme sa kojim se suočavaju pripadnici oružanih formacija na Bliskom istoku koji dobijaju oružje iz SAD.

„Američko oružje pravi od ovih boraca mete za druge grupe“, navodi se u članku.

Još jedan razlog je i „komplikovano servisiranje američkog oružja“. Alen smatra da novac poreskih obveznika treba da bude korišćen za izradu oružja „koje je neophodno američkim partnerima za borbu protiv ekstremista i sa kojim oni znaju da rukuju i kako da ga poprave“.

„Kada bi se oružje proizvodilo u SAD, državni vrh bi mogao pažljivo da kontroliše njegovu proizvodnju“, smatra autor članka, bivši mornarički pešadinac Tomas Gibson Neft.

(Izvor: sputniknews.com)