POŽAR u Crkvi Svetog Save uzdrmao je sve Srbe u Njujorku. Bila je to strašna noć. Nemoćni smo stajali na ulici dok su vatrogasci gasili vatru koja gutala sve redom. Neki su i plakali. I to sve na najradosniji hrišćanski praznik.

Uz zahvalnost Bogu što u vatri niko nije stradao, ovako vaskršnju noć kada je gorela srpska crkva na Menhetnu opisuje za "Novosti" vladika istočnoamerički Mitrofan. On kaže da je požar uspešno ugašen i da istražni organi rade na ispitivanju uzroka požara. Vladika veruje da će pravoslavna zajednica u Americi i Srbi iz Njujorka brzo obnoviti hram u Njujorku.

- Najvažnije je da niko nije nastradao, niti je povređen. A za ostalo, sačekaćemo nekoliko dana, pa u akciju - kaže vladika za naš list.

Šteta, kako nam kazuje vladika, u Crkvi Svetog Save je - totalna. Izgorelo je bukvalno sve - crkva, kancelarije sa crkvenom administracijom i arhivom, bogata bibilioteka, ikonostas čuvene debarske škole... U pepelu su najverovatnije završile i matične knjige, sa registrima krštenih, venčanih i umrlih.

- Još sagledavamo štetu. Sve će biti jasnije za nekoliko dana, kada dobijemo izveštaj njujorških istražitelja, sa detaljnim popisom uništenih prostorija i uzrokom požara. Tada ćemo i napraviti plan kako ćemo i šta dalje. Potrebno je, jasno je već danas, utvrditi zidove hrama i susednu crkvenu salu, kako bi se isključila svaka mogućnost urušavanja ili drugih oštećenja. Moraćemo da radimo veoma brzo, jer stiže zima sa kišama i snegovima - objašnjava episkop Mitrofan.

Vladika je optimista da će Hram Svetog Save na Menhetnu, najpoznatija i najveća srpska crkva u SAD, vrlo brzo zasijati punim sjajem. Vremena, kako kaže, nema puno i potrebna je hitna akcija.

- Naša crkva spomenik je kulture i objekat od najvišeg značaja za Njujork. Razgovarao sam već sa predstavnicima vlasti i obećali su punu pomoć u obnovi. Nadam se da će ovdašnji Srbi u saradnji sa širom pravoslavnom zajednicom i vlastima Njujorka i SAD da zajedničkim snagama brzo i uspešno obnove uništeno - napominje episikop Mitrofan.

Katedrala na Menhetnu izuzetno je značajna za Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi. Reč je o najvećem hramu u SAD, kao i drugoj po veličini srpskoj crkvi, odmah iza vračarskog Spomen-hrama Svetog Save.