Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da od utorka počne da povlači rusku vojsku iz Sirije jer su postavljeni zadaci ispunjeni, prenosi Sputnik.

„Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjena, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike“, rekao je Putin na sastanku sa šefovima Ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije.

Putin se nada da će odluka u vezi s povlačenjem ruske vojne grupacije iz Sirije poslužiti kao dobar signal za sve strane u sukobu i da će doprineti mirnom rešavanju krize.
ASAD: POVLAČE SAMO DEO TRUPA SIRIJSKI predsednik Bašar el Asad izjavio je danas da će Rusija smanjiti vazduhoplovni kontigent, ali da njene trupe neće potpuno napustiti Siriju, prenela je sirijska državna agencija Sana. Asad je rekao da "Rusija planira da smanji svoje prisustvo u skladu sa situacijom na terenu i nastavku okončanja neprijateljstava", javlja državna televizija Sirije. On je rekao da je saradnja sirijskih i ruskih trupa osigurala pobedu protiv terorizma i vratila sigurnost u zemlju.

„Nadam se da će današnja odluka biti dobar signal za sve sukobljene strane, nadam se da će to znatno podići poverenje svih učesnika u procesu… i da će doprineti rešavanju sirijskog pitanaj mirnim sredstvima“, rekao je Putin na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

On je dodao da su zadaci koji su postavljeni pred Ministarstvo odbrane ispunjeni.

„I zaista, efikasan rad naše vojske stvorio je uslove za početak mirovnog procesa. Smatram da je zadatak postavljen pred Ministarstvo odbrane i ruske oružane snage u Siriji u celini ispunjen. Uz učešće ruske vojske, uz učešće ruske vojne grupacije sirijska vojska i patriotske snage u Siriji uspele su da kardinalno promene situaciju u borbi protiv međunarodnog terorizma“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska vojna baza u sirijskoj provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade.