Naučnici su još pre nekoliko decenija na dnu Barencovog mora pronašli kratere široke "do pola milje" i duboke oko 45 metara.

Utvrđeno je da oni nastaju usred gomilanja metana u komorama koje u jednom trenutku eksplodiraju, što uzrokuje pojavu kratera.

Priča je opet aktualizovana, tako da se sada sa njom u vezi dovodi i misterija Bermudskog trougla. Naime, kada dođe do prsnuća komore sa plinom, energija koja se pritom oslobađa može da ugrozi brodove koja se u tom trenutku nalaze iznad nje, piše "Dejli mejl".

Ljubitelji paranormalnih fenomena odmah su "sabrali dva i dva" i zaključili kako bi to mogao da bude uzrok nestanka brodova i letelica u području poznatom kao Bermudski trougao.

Radi se o "trouglu" koji se proteže od obale Floride, pa do Portorika i tačke u Atlantskom okeanu.Nade teoretičarima zavere podgrejao je i ruski naučnik i šef Trofimuk instituta Igor Jelcov, koji tvrdi da bi rupe nastale izbijanjem plina u Sibiru takođe mogle da objasne pojave u tzv. Bermudskom trouglu.

Postavlja se, ipak, pitanje koliko zapravo ima istine u pričama o navodnim nestancima u tzv. "Đavoljem trouglu"? Možda će neke razočarati da zapravo i ne znamo previše.

Naime, sporni trougao posebno rizičnim ne smatra ni jedna mornarica ili kompanija na svetu, a za većinu navodnih nestanaka kasnije se utvrdilo da su bili pogrešno ili lažno prijavljeni ili pak da se uopšte nisu ni dogodili.

O tome je detaljno pisao Leri Kuš, istraživač sa državnog Univerziteta Arizona, čiji nalazi pokazuju da se na tom području događaju nesreće čiji broj ulazi u svetski prosek i ničim se ne ističe taj region.

Zanimljivo je da je neprofitna organizacija "World Wide Fund for Nature" 2013. godine objavila listu 10 najopasnijih područja za plovidbu, a Bermudski trougao nije bio među njima.

(24sata.hr)