Francuska vlada nalazi se pod velikim uticajem SAD, koje su imale značajnu ulogu u uvođenju sankcija Evropske unije Rusiji, izjavila je danas u Moskvi predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen nakon sastanka sa predsednikom Državne dume Sergejem Nariškinom.

Le Penova je rekla da su ona i Nariškin, na sastanku održanom iza zatvorenih vrata, razgovarali o nizu tema uključujući "krizu u Ukrajini, pogoršanje situacije u vezi sa (ekstremističkom) grupom Islamska država, opasnost od terorističkih napada i finansijsku situaciju u svetu".

Predsednica Nacionalnog fronta, koja se sa Nariškinom poslednji put sastala u aprilu prošle godine, izrazila je zadovoljstvo zbog redovne razmene mišljenja o značajnim temama.

Nariškin je na sastanku čestitao Le Penovoj pobedu njene stranke na izborima za Evropski parlament u maju prošle godine.

Predsednik Državne dume je rekao da reforme koje je sprovela Le Penova na partiji čiji je osnivač njen otac, "odgovaraju vremenu i duhu moderne Francuske", objavljeno je na sajtu ruskog parlamenta.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, najavio je u ponedeljak sastanak dvoje političara na svom veb sajtu, navodeći inicijalno da će on biti prikazan uživo na televiziji, ali su novinari kasnije isključeni, naveo je AFP.

Partija Le Penove našla se u novembru na udaru kritika francuskih medija zbog zajma od devet miliona evra uzetog kod jedne ruske banke.

Od kako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, od svog oca Žan-Marija, Le Penova je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko telo.

Stategija je pomogla da ta stranka zauzme prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i uzme četvrtinu glasova birača u prvom krugu lokalnih izbora u martu.