BEČ - Srpkinja Danijela N. napadnuta je u Velsu, u autobusu gradskog prevoza, od strane trojice islamista koji su tražili da skine krst koji je nosila oko vrata.

Kako piše "Monatlihe", mesečnik iz Velsa, napadači su čak pokušali da otrgnu krst sa vrata naše zemljakinje, sve dok ih nije oterao vozač autobusa.

Kao i svakog dana u jutarnjim satima, Danijela je pošla autobusom na posao. Ona je oko vrata nosila pravoslavni krst. U autobusu bilo je malo putnika, pored nje samo još tri muškarca, koji su bili odeveni po islamskim običajima i sa bradama.

Nijednog, kako je kazala, nije poznavala, a ipak joj je jedan od njih prišao i povukao za lančić rečima "skloni to, moraš preći na islam". Napadači nisu puštali lančić sa hrišćanskim simbolom sve dok se nije umešao vozač.

"Uvek sam imala veliko poštovanje prema svim verama, ali nakon ovog događaja imam kritički stav prema islamu", rekla je Danijela koja je kao izbeglica došla sa porodicom u Austriju.

Ona je istaklka da ima veliko razumevanje za azilante iz Sirije i drugih država Bliskog istoka, ali i da uočava velike probleme. "Mnoge izbeglice iz islamskih država svoju kulturu donose u Austriju. Moralo bi se pripaziti da ne budemo preplavljeni fundamentalistima", poručuje ona dodajući da, nakon ovog događaja, razmišlja drugačije nego do sada o ponašanju mnogih novih imigranata u Velsu.

Danijela u međuvremenu u grad izlazi samo još u pratnji svog momka i prijatelja. "Plašim se da bi moglo doći do novog napada", istakla je ona.