PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA

PORODIČNI sukob u sve popularnijoj francuskoj partiji krajnje desnice Nacionalni front eskalirao je do - pretnji izbacivanjem iz stranke. Iznervirana sve češćim verbalnim "izletima" Žan-Mari le Pena, inače počasnog predsednika i osnivača stranke, šef partije i njegova kćer Marin le Pen konačno je svom ocu "oduzela" pravo da se izjašnjava u ime Nacionalnog fronta i "dozvolila" mu da govori samo u svoje lično ime.

Ona je svoj stav izrekla u nedelju, pred današnje zasedanje Izvršnog biroa stranke, koji treba da utvrdi disciplinsku meru starom Le Penu zbog njegovih učestalih neprikladnih javnih istupanja u poslednje vreme.

Do novih zađevica došlo tokom tradicionalnog prvomajskog okupljanja desničara povodom odavanja počasti Jovanki Orleanki. Žan-Mari le Pen se u petak držao u povorci po strani, ali se na kraju, ipak, s visoko uzdignutim rukama, popepo na binu baš pre nego što je njegova kćerka trebalo da počne da govori, što se njoj nimalo nije dopalo.

Otac predsednice, ali i čitave stranke, danas će se, naći pred političkim sudom, a analitičari, čak, ne isključuju ni mogućnost izbacivanja Žan-Mari le Pena iz formacije koju je osnovao 1972. godine, a čije je kormilo počekom 2011. prepustio kćerki koja je nedavno obnovila mandat s čak 100 odsto glasova.