HAG - Ana Frank je najverovatnije umrla od tifusa u nacističkom koncentracionom logoru mesec dana pre nego što se do sada smatralo - 31. marta, saopštio je muzej u Amsterdamu posvećen uspomeni na ovu jevrejsku devojčicu na 70. godišnjicu zvanično priznatog datuma njene smrti.

Ana je najverovatnije umrla kada je imala 15 godina u kampu Bergen-Belsen u februaru 1945, rekla je Erika Prins, istraživač u Muzeju Ane Frank.

Dnevnik Ane Frank, u kome je pisala kako se krila od nacista u okupiranoj Holandiji tokom Drugog svetskog rata, objavljen je posle rata. Postao je međunarodni bestseler, a nju je učinio simbolom žrtava holokausta.

Novi datum njene smrti ne menja previše za Anu i njenu sestru Margo koje su se krile tokom rata sa svojom porodicom u jednoj kući u Amsterdamu ali su ih na kraju izdali i poslali u nacističke konc logore gde su umrle sa milionima drugih Jevreja.

"Bilo je užasno. Bilo je strašno. I dalje je tako", rekla je Prins a prenosi AP.

Ona je dodala da novi datum smrti zaustavlja spekulacije da su sestre možda mogle da prežive da su živele nešto duže.

"Kada kažete da su umrle krajem marta, čini vam se da su umrle baš pred oslobođenje. Možda, da su poživele još dve nedelje...", kaže Prins ne dovršivši rečenicu. "E pa, to više ne važi".

Savezničke snage oslobodile su Bergen-Belsen kamp 15. aprila 1945.

Holandske vlasti su posle rata odredile 31. mart kao datum smrti Ane Frank na osnovu izveštaja da su ona i njena sestra preminule tokom marta. U to vreme, holandski zvaničnici nisu mogli da utvrde tačan datum njihove smrti.

Novo istraživanje obuhvatilo je izveštaje očevidaca, dokumenta i arhivske podatke uključujući i bar jedan novi intervju. Očevici tvrde da su Ana i njena sestra pokazivale znake tifusa još s početka februara. Stručnjaci su se pozvali na holandske lekare koji tvrde da većina obolelih od tifusa umre 12 dana po pojavljivanju prvih simptoma.

"U skladu sa time, datum njihove smrti je verovatno negde u februaru. Tačan datum se ne zna", rekli su istraživači.

Prema rečima jednog svedoka, Rejčel van Amerongen, koja je znala sestre Frank - "jednog dana jednostavno ih više nije bilo".