Iz Svetske zdravstvene organizacije stiže upozorenje na najgore širenje virusa ebola do sada, za koji još nema leka. Izbijanje ove epidemije u svetu, prema procenama lekara, najveće je u poslednjih 40 godina.

Od početka godine na udaru ebole, od koje je obolelo 1.400 osoba, a umrlo 826, našli su se Liberija, Gvineja, Sijera Leone i Nigerija. Obolelih od ebole od juče ima i u SAD.

Američka humanitarna radnica obolela od ebole, Nensi Rejtbol, juče je, naime, prebačena iz Liberije u SAD na lečenje, pošto je tokom vikenda njen kolega iz te humanitarne misije Kent Brentli oboleo od iste bolesti primljen u odeljenje za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice Emori u Atlanti. Brentli je radio kao lekar u bolnici u blizini liberijske prestonice Monrovije, dok je Rajtbolova bila higijeničarka u bolničkom bloku gde se leče oboleli od ebole.

SAD će poslati najmanje 50 medicinskih stručnjaka u zapadnu Afriku. Visoki američki zvaničnik za zdravstvo izjavio je da je epidemija izmakla kontroli, ali da se, ipak, može zaustaviti. Američki lekar Kent Brentli, koji je inficiran ovim virusom, oporavlja se u bolnici posle povratka u SAD iz Liberije.

Nemačka luka, Hamburg, otvorila je, u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, vrata svog Instituta za infektivne i tropske bolesti za obolele od ebole, koji doputuju u Evropu.

Nigerijske vlasti saopštile su juče da se ebolom zarazio i lekar u Lagosu, koji je lečio obolele Liberijce, što je drugi potvrđeni slučaj zaraze tom bolešću u Nigeriji. Prvi Nigerijac zaražen ebolom, bio je radnik liberijskog Ministarstva finansija Patrik Sojer, koji je preminuo.

Građani Monrovije, glavnog grada Liberije, blokirali su juče glavne puteve u gradu, protestujući zbog toga što se tela preminulih od ebole ostavljaju danima po kućama i ulicama. U međuvremenu, liberijska vlada naložila je da tela svih žrtava ebole budu spaljena, zbog bojazni da bi smrtonosna bolest mogla da se raširi ukoliko tela budu pokopana u naseljenim oblastima.

Zvaničnici su, zato, izričito upozorili građane da ne dotiču preminule, niti one koji imaju simptome te bolesti, da se ne bi zarazili. Liberijska predsednica Elen Džonson Sirlif je prošle nedelje najavila zatvaranje škola i slanje na jednomesečni odmor državnih službenika „koji nisu od suštinske važnosti“, kako bi se ublažila epidemija, od koje je samo u toj zemlji dosad umrlo 227 ljudi.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.


POJAČANE INSPEKCIJE

Na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ je već pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije. U BiH su u toku pripreme procedura za pojačanu sanitarnu inspekciju zbog virusa ebole, izjavila je pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje dr Aida Pilav. Ona je naglasila da su problem svi ulazi u zemlju i da se mere ne odnose samo na vazdušni put.