MADRID - Novi kralj Španije Felipe VI preuzeo je danas zvanično tron polaganjem zakletve pred parlamentom, sa rukom položenom na ustav zemlje.

Posle ceremonije polaganja zakletve, novog španskog kralja Felipea (46) i njegovu suprugu, kraljicu Letisiju (41) koji su mahali iz otvorenog crnog "rols rojsa" pozdravilo je na hiljade razdraganih Španaca, prenela je agencija AFP.

Španci na ulicama su mahali crveno-žutim španskim zastavama, uzvikujući "Da dugo poživi kralj!" dok je pored njih prolazio kraljevski par.

U pratnji kraljevskog para, koji su u "rols rojsu" prošli centralnim ulicama Madrida do stare Kraljevske palate, bili su čuvari na konjima sa srebrnim kacigama i štitovima.

Felipe i Letisija su se potom pojavili na balkonu Kraljevske palate sa svojim dvema plavokosim ćerkama, osmogodišnjom Leonor i sedmogodišnjom Sofijom, mašući hiljadama Španaca okupljenima ispred palate.

Kralj Felipe je polažući zakletvu u parlamentu, obučen u tamno plavu vojnu uniformu sa kraljevskom crvenom lentom, obećao "obnovljenu monarhiju za nova vremena".

Njegovog oca Huana Karlosa, koji je u sredu zvanično abdicirao, pratio je poslednjih godina niz skandala i gafova, a Felipeovu sestra, princeza Kristina je zajedno sa svojim suprugom umešana u korupcijski skandal.

Felipe je istakao svoju "veru u jedinstvo Španije", u kojoj su u porastu separatističke težnje u Kataloniji.

Posle polaganja zakletve, poslanici su novog španskog kralja pozdravili gromoglasnim aplauzom, a kralj Felipe je poljubio u obraz svoju suprugu, kraljicu Letisiju koja je bila odevena u belu haljinu do kolena i kaput.

"Zaklinjem se da ću verno ispunjavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati očuvanje ustava i zakona i da ću poštovati prava građana i regiona", rekao je 46. godišnji kralj.

"Izgubili smo na Svetskom fudbalskom prvenstvu, ali nije važno. Danas je novi dan i imamo novog kralja. Moramo da slavimo", rekao je 24. godišnji ekonomista Eduardo Čaperon, koji je izašao na ulice Madrida da pozdravi novog kralja.

Međutim, bilo je i onih koji su protiv monarhije i koji se zalažu da Španija bude republika.

Policija je proteste onih koji su za republiku za danas zabranila, zbog čega su se pojedini aktivisti požalili francuskoj agenciji, smatrajući da je to sramota i kršenje ljudskih sloboda.

Huana Lenon (69) obučena u crveno-žuto-ljubičaste boje španske republikanske zastave rekla je da je njoj i njenim prijateljima onemogućen protest, upitavši "kakav je to oblik demokratije".

Policija je zatvorila centralne madridske ulice, na krovovima su raspoređeni snajperisti, a o bezbednosti tokom današnje svečanosti brine 7.000 policajaca.

Zbog oštrih mera štednje, proslava nije tako raskošna u poređenju sa krunisanjima u ostalim evropskim monarhijama, a takođe nije pozvan nijedan lider ili član kraljevske porodice iz inostranstva.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Mnogi Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.