OVOGODIŠNjI dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Nobelov komitet je u petak saopštio da je to posledica „ekstenzivnog rada da se eliminiše hemijsko oružje“. Sedište Organizacije je u Hagu i ona je osnovana 1997. godine. Njen generalni direktor Ahmet Uzumku je rekao da je nagrada „velika počast“. Upotreba hemijskog oružja u Siriji, po njemu, predstavlja tragični podsetnik da ima još mnogo posla da se uradi.

Jedna od prvih reakcija stigla je iz Sirije, i to iz zvaničnog Damaska. Fajez Sajeg, poslanik vladajuće BAAS partije je ocenio da dodela Nobelove nagrade ističe „kredibilitet“ vlade u Damasku i njenih namera da uništi svoj toksični arsenal. Kako je preneo AP, Sajeg je istakao da bi nagrađena organizacija trebalo da radi na oslobađanju celog Bliskog istoka, „uključujući Izrael“, od oružja za masovno uništenje.

- Nedavni događaji u Siriji, gde je ponovo upotrebljeno hemijsko oružje, naglasili su potrebu da se pojačaju napori da se ukloni ovakva vrsta naoružanja - naveo je Nobelov komitet, obrazlažući ovogodišnje dodeljivanje nagrade.

U avgustu, Vašington je okrivio sirijskog predsednika Asada za napad u kojem je korišćen sarin, dok je ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio da su taj otrov upotrebili sirijski pobunjenici. Suočen s pretnjom američke vojne intervencije, Asad je na kraju pristao da ukine program sirijskog hemijskog naoružanja i dozvolio pristup inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

TALIBANSKA LOGIKA PAKISTANSKI talibani izrazili su oduševljenje što tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su prošle godine pokušali da ubiju, nije dobila Nobelovu nagradu za mir.
- Oduševljeni smo što Malala nije dobila nagradu. Nije učinila ništa veliko, tako da je dobro što je nije dobila - rekao je portparol talibana Šahidulah Šahid u telefonskom razgovoru za AFP.
- Nagrada je trebalo da bude dodeljena pravim muslimanima koje se bore za islam. Malala je protiv islama, ona je postala sekularna.

Kako je preneo Rojters, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše dodelu Nobelove nagrade za mir. Iz Moskve se, međutim, oglasio ruski parlamentarac iz vladajuće Jedinstvene Rusije Vječeslav Nikonov, koji je pohvalio ovogodišnji izbor, indirektno se osvrćući i na neke ranije „pogrešne“ laureate - kako primećuje Rojters, očigledno aludirajući na dobitnika iz 2009. godine, Baraka Obamu.

- Ovo je jedan od najboljih izbora Nobelovog komiteta u istoriji... Ovaj put nisu želeli da naprave grešku, jer ih je bilo previše - ocenio je Nikonov.

Organizacija iz Haga se kao mogući laureat pojavila u spekulacijama tek nekoliko sati uoči saopštenja dobitnika, dok je danima ranije za favorita u svetskim medijima važila pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su pre godinu dana u glavu upucali talibani pošto se javno zalagala na pravo devojčica na obrazovanje.

- Ona je izuzetna žena i mislim da je svetla budućnost pred njom i da će verovatno biti nominovana dogodine, ili godinu dana kasnije - rekao je za AP predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland.

Rojters ocenjuje i da ovogodišnji laureat svedoči o „povratku Nobela korenima“ - jer je dodeljen za „tradicionalnu“ vrednost, razoružavanje u svetu.