MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

TRI moskovske pankerke Marija Aljehina (24), Nadežda Tolokonikova (23) i Jekaterina Samucevič (30) koje su postale poznate kao grupa ”Pusi rajot” u petak su osuđene na dve godine godina zatvora u popravnoj koloniji. Njihov nastup sud je ocenio kao huliganstvo čiji je motiv bio religiozna mržnja.

Sud smatra da su pankerke nastup u hramu 21. februara detaljno planirale. One nisu priznale svoju krivicu, iako su u ”pank molitvi” zapevale u hramu ”Bogorodice, Devo, Putina progoni”, a zatim se obrušile na patrijarha Kirila. Očito je da su verovale da će se sve završti na marketinškom skandalu koji bi im pomogao da postanu poznate. Suđenje se pretvorio u veliki međunarodni politički šou. U zaštitu ”mačkica” stali su Pol Makartni, Madona, Sting, Piter Gejbrijel...

Da su protestovale protiv Putina i patrijarha na nekom drugom mestu, ne bi bile ni zatvarane. Tri devojke nezadovoljne svojim privatnim sudbinama odlučile su da tu negativnu energiju pretvore u društveni bunt. Zato su za svoj šou odabrale najveću moskovsku pravoslavnu crkvu koju su boljševici tridesetih godina prošlog veka srušili do temelja.

Marija Aljehina (24) kao vanbračno neželjeno dete imala je nesrećno detinstvo. Oca je upoznala u 21. godini. Studentkinja je novinarstva, a ima i petogodišnjeg sina Filipa. Nadežda Tolokonikova (23) rodom iz Noriljska sa severa Sibira, dete je rastavljenih roditelja i studentkinja petog kursa Filozofskog fakulteta. Dva puta se udavala, ima četvorogodišnju ćerku iz prvog braka. Najstarija ”mačkica” Jekaterina Samucevič napunila je ovih dana 30 godina. Ostala je bez majke u 19. godini, ali je ipak završila fakultet i radila u vojnoj ustanovi koja se bavi programiranjem za podmornice. Nezadovoljna što od nje traže da ide na službeni put na Daleki istok napustila je posao i upisala se u školu fotografije. Tamo se zaljubila, ali je to bila nesrećna ljubav zbog koje je dugo plakala. Njen otac priča da se tada ona i angažovala u feminističkim pokretima. Tako se 2008. i upoznala s Nadeždom Tolonikovom.

Balerina Anastasija Voločkova smatra da je ”mačkice” trebalo kazniti tako što bi jedno vreme čistile javne toalete.

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA TRAŽI MILOST ZA PUSI RAJOT
RUSKA pravoslavna crkva zatražila je od vlasti da pokažu milost prema osuđenim članicama pank benda "Pusi rajot".

"Ne dovodeći u pitanje valjanost presude suda, pozivamo vlasti da pokažu milost prema osuđenicama, uz nadu da neće ponoviti bogohulne akte", navodi se u saopštenju Ruske pravoslavne crkve, prenela je agencija Itar-Tass.

PROTEST U MOSKVI ZBOG PRESUDE
POLICIJA je opkolila demonstrante koji su se okupili u Moskvi, u odbranu članica pank grupe "Pusi Rajot" koje su osuđene na po dve godine zatvora, a među okupljenima su i bivši svetski šampion u šahu Gari Kasparov i lider levičarske opozicione grupe Sergej Udalcov.

Uz veoma pojačano prisustvo policije, više stotina pristalica ove ruske rok-pank grupe ispunili su ulicu pored suda uzvikujući "Rusija bez Putina".