TOKIO - U tri generacije jedne vrste leptira koji potiču iz regiona havarisane nuklearke u Fukušimi, stručnjaci Univerziteta Rjukju u Okinavi su utvrdili genetske mutacije, što je povećalo strahovanja da se nešto slično može dogoditi i drugim vrstama.

Utvrđeno je da je oko 12 odsto analiziranih leptira, koji su u vreme katastrofe u Fukušimi bili su stadijumu larve, imalo abnormalnosti kao šsto su kraća krila ili oštećenje očiju, iako su odgajani u laboratoriji daleko od područja izloženog radijaciji, prenosi AFP.

U drugoj generaciji slične abnormalnosti su registrovane kod 18 odsto leptira, a u trećoj generaciji abnormalnosti su se javile kod čak 34 odsto insekata, iako je po jedan roditelj bio iz oblasti koje nisu bile izložene zračenju.

Osim toga, na Univerzitetu u Okinavi je u septembru prošle godine, šest meseci posle katastrofe, analizirano 240 leptira iz kontaminiranog područja, pri čemu su utvrđene mutacije kod čak 52 odsto njih.

Japanski stručnjaci ističu da je ipak još rano tvrditi da je radijacija imala slično dejsto i na druge vrste, uključujući i čoveka, odnosno da je izazvala oštećenje gena i kod njih.

U nedeljama posle katastrofe radijacija je zahvatila široko područje oko Fukušime, a na hiljade ljudi je bilo prinuđeno da se evakuiše. Naučnici procenjuju da će proći decenije pre nego što neki od njih budu mogli da se vrate u svoje stare domove.