BEOGRAD - Srpski vatrogasci zaustavili su požar kod manastira Hilandar na Svetoj Gori i manastir više nije ugrožen, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora MUP-a Srbije za vnredne sitacije Predrag Marić.

Požar je sinoć oko 22 sata lokalizovan na oko 1.300 metara od Hilandara, a posle toga je počela da pada i kiša koja je pomogla u gašenju požara, rekao je Marić.

Svi vatrogasci i drugi ljudi koji su učestvovali u gašenju požara su dobro i nema povređenih, rekao je Marić i dodao da će oni danas i sutra raditi na dogašivanju požara.

Oko 10 kilometara tog fronta na kome je buktio požar vatrogasci će morati da prođu peške i da pogase neke zeostale lokacije na kojima još gori.

Pored vatrogasaca iz Srbije, pomoć u gašenju požara su pružili i grčki i bugarski vatrogasci i monasi sa Svete Gore, kao i pripadnici grčke vojske, a vatra se gasila i iz helikoptera.

Da požar ne bi ugrozio manastirski kompleks preduzete su preventivne mere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine, od koga se manastir još nije oporavio i još se restaurira.

Glavnu liniju odbrane manastira od požara koji je na Svetoj Gori izbio u sredu, predstavljao je protivpožarni put u oblasti Proto Nero, koji se nalazi na 1,5 kilometara vazdušnom linijom od Hilandara.