NjUJORK - Američki predsednik Barak Obama lično donosi odluku ko će od terorista Al Kaide biti likvidiran, nakon što dobije sve neophodne podatke od bezbednosnih službi, piše Njujork Tajms.

Kako navodi njujorški dnevnik, Obama je samo u poslednjih par meseci potpisao dvadesetak odluka o likvidaciji terorista u Jemenu i Somaliji, a često su mete i teroristička uporišta u Pakistanu.

Ono što je u svemu tome neobično, prema pisanju Njujork Tajmsa, je promena koju je Obama doživeo od dolaska na predsedničku funkciju. Nekadašnji liberalno nastrojeni političar, koji je kao jedan od prvih poteza najavljivao zatvaranje zatvora Gvantanamo u kome se nalaze osumnjičeni za terorizam, u tri ipo godine mandata se pokazao kao nemilosrdan u obračunu sa tim istim teroristima.

Nekolicina Obaminih bivših savetnika kaže da mu ne zadrhti ruka kada potpisuje odluke o likvidaciji terorista iz Al Kaide.

Portparol Bele Kuće Džej Karni ističe da je predsednikov prvi prioritet zaštita SAD i građana Amerike i da, zato, on vodi direktan rat protiv Al Kaide.

On dodaje i da SAD imaju sredstva kojima mogu da izbegnu civilne žrtve prilikom napada bespilotnih letelica na ciljeve koji su na zemlji.

Civilne žrtve i odluke da se teroristi napadnu i kad postoji mogućnost "kolateralne štete", je, međutim, upravo ono što izaziva negodovanje liberalne javnosti.

Nekadašnji novinar Njujork Tajmsa koga su u Pakistanu držali zatočenog talibani, Dejvid Roud, seća se jednog od napada bespilotnih letelica.

"Jedan napad je izvršen blizu kuće u kojoj sam držan. Zaprepastila me je snaga eksplozije, sve se desilo iznenada, bez ikakvog upozorenja", priča Roud. On kaže da bespilotne letelice stalno lete iznad Pakistana, što stvara osećaj kod ljudi u toj zemlji da se krši njihov državni suverenitet.

Strašno je za sve koji se nalaze na zemlji, zato što možete da čujete avione, a nemate predstavu kada će raketa da doleti i usmrti vas, dodaje ovaj novinar.

U jednom od takvih napada u Jemenu, prošle godine je stradao i jedan američki državljanin koji se priključio Al Kaidi, pa su mnogi postavili pitanje da li predsednik može da donese odluku i o likvidaciji sopstvenih državljana bez presude suda.

Upravo zato je grupa Amerikanaca pokrenula onlajn peticiju pod nazivom Lista protiv likvidacija, kojom se državljani SAD upozoravaju da bi mogli da budu meta sopstvene zemlje.

"Potpišite peticiju da bi izbegli da možda jednog dana vi budete meta bez odluke porote, suda i bez presude", navodi se u peticiji koja je prikačena na sajt Bele kuće, i za sada ima 1869 potpisa.

Ako u narednih mesec dana uspeju da prikupe 25.000 potpisa, Bela kuća će morati formalno da odgovori na pitanja iz peticije.

Zastupnici ovakvih napada međutim ističu da su oni neophodni da bi se sprečili novi teroristički napadi na Ameriku, koje je Al Kaida najavljivala još od prvog napada 11. septembra 2001.godine.

Da li će Obama nešto menjati u izbornoj godini po ovom pitanju za sada ostaje neizvesno, ali je u javnosti i dalje prisutna slika američkog predsednika, koji sa državnom sekretarkom Hilari Klinton i ostalim članovima uže administracije prošle godine preko monitora prati akciju likvidacije Bin Ladena.

I pored velike zabrinutosti koja je tada viđena na Obaminom licu, akcija se uspešno završila po američke snage. Svakom novom uspešnom akcijom tog tipa, administracija će biti bliža odluci da se one nastave.