MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

U SVIM većim ruskim crkvama u nedelju su održani molebni za zaštitu vere, kao i za oštećene ikone i druge svetinje. U Moskvi je bio prepun hram Hrista Spasitelja, gde se molio i ruski patrijarh Kiril. Bio je to odgovor svim „anticrkvenim snagama“ u Rusiji, koje su, pogotovo posle parlamentarnih i predsedničkih izbora, postale sve glasnije i agresivnije. „Mala opozicija“ je posebno ljuta na ruskog patrijarha Kirila, za koga tvrde da je pred izbore podržao Vladimira Putina i Jedinstvenu Rusiju.

Hiljade automobilista i bajkera izašlo je preksinoć na moskovske ulice da bi podržali patrijarha. Glavna parola motorizovanih demonstranata bila je „Pucaju u patrijarha - gađaju Rusiju“. Oni su krenuli iz ulice Saharova, gde je „mala opozicija“ pre nekoliko meseci protestovala protiv Putina. Osim bajkera obučenih u kožnu odeću, automobilisti su došli da podrže patrijarha sa svojim porodicama. Svi su imali balone na kojima je pisalo „Hristos vaskrese“, a bilo je i onih koji su došli sa ikonama i zastavama.

PANKERKE TRI devojke koje su 21. februara izvele „pank molitvu“ u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja još su u istražnom zatvoru. Pravoslavni vernici se sada mole da bog urazumi i te članice pank-grupe „Pusi rajot“.

Na tom skupu bajkera i automobilista delili su fotografije razrušenog moskovskog hrama Hrista Spasitelja, kojeg su boljševici nemilosredno sravnili sa zemljom u vreme antireligiozne kampanje, da bi oslobodili prostor za pravljenje grandiozne zgrade „narodnih sovjeta“. Poruka je bila jasna - ako „mala opozicija“ dođe na vlast, od njih se može očekivati teror nad Pravoslavnom crkvom. Zgrada „narodnih sovjeta“ nikada nije ni bila podignuta, već je na njenom mestu godinama bio veliki bazen, da bi devedesetih godina zahvaljujući velikom entuzijazmu bivšeg patrijarha Alekseja i tadašnjeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, bio sagrađen u istom obliku novi hram, najveći u Rusiji.