MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

Ako Amerika nastavi da slabi i vodi kratkovidu spoljnu politiku, padaće na svetskoj sceni. Ali, pobednik neće biti Kina, već će pobediti haos. U narednih dvadeset godina na svetskoj sceni se ne može pojaviti superdržava kakva je bila Amerika u poslednjih pet godina. U toku je proces decentralizacije, a snaga i uticaj se bespovratno sele sa Zapada na Istok. Potreban je razuman kompromis. Ako ga ne dostignemo, nismo daleko od kraja civilizacije.

To je glavna poruka Zbignjeva Bžežinskog, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Kartera, u intervjuu moskovskoj "Komsomolskoj pravdi", a povodom promocije njegove knjige "Strateško viđenje: Amerika i kriza globalne moći".

Amerika rapidno gube privlačnost u svetu jer je u poslednjih 20 godina potrošila kredit koji joj je dala istorija posle raspada SSSR.

- U svetu se pojavio fenomen globalnog političkog buđenja. Nikad do sada se nije toliko otvoreno pokazivala politička samosvest. Zato se svetom teško upravlja. Zapad više ne dominira svetom. Amerika je dozvolila povećanje socijalne nejednakosti. Ako je 1990. direktorska plata u kompaniji bila 70 puta veća od prosečne američke, sad je veća 325 puta. Omalovažena je pravednost u društvu, što je temelj stabilnosti države. A Amerika vodi ratove koje ne plaća iz budžeta, već pravi beskonačne zajmove, što je pretvara u nesposobnog dužnika. Mi smo u poslednje dve decenije izgubili osećaj mere i skromnosti - kaže Bžežinski.

On dalje naglašava da danas prosečni Evropljanin ima veće šanse da uspe u životu i karijeri nego Amerikanac. Posebno ga brine obrazovanje jer, kako kaže, prosečan Amerikanac nema predstavu o svetu. U državnim školama ne postoji predmet: svetska istorija.

- Mi učimo decu vrlo patriotskoj istoriji, u kojoj nema složene prošlosti kao što je proterivanje hiljada Indijanaca sa svoje zemlje. A znanja iz geografije su još gora. Oko 52 odsto maturanata na koledžima u Americi ne može na karti da pokaže gde je Njujork, a 70 odsto onih koji su hteli da studiraju u razdobolju 2003-2010. ne može da na karti pronađe Irak, zemlju s kojom su ratovali - navodi Bžežinski.


RUSIJA I UKRAJINA

- Rusija se kreće u pravcu demokratije. Formira se građansko društvo. Srednja klasa u Rusiji oseća svoje veze sa evropskom kulturom i vidi sebe kao deo Zapada. I u Ukrajini su slični procesi. Bilo bi dobro da Ukrajina ostane bliska sa Rusijom - ističe Bžežinski.