VAŠINGTON - Davno izgubljen audio snimak, sačinjen nakon ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, baca novo svetlo na taj događaj, pobuđujući veliko interesovanje istoričara.

Audio traka je pronađena među ličnim stvarima generala Čestera Klifrona, Kenedijevog pomoćnika koji se nalazio u povorci na motoru u Dalasu kada je američki predsednik ubijen 22. novembra 1963. godine.

Traka, u trajanju od nešto manje od dva i po sata, sadrži razgovore koji su vođeni u predsedničkom avion kojim je Kenedijevo telo prevezeno iz Dalasa u Vašington, a iz kojih se mogu saznati novi detalji o atentatu, preneo je AP.

Stručnjaci navode da će snimak podstaći novu debatu među teoretičarima zavere, posebno o Kertisu Lemeju, tadasnjem pomoćniku glavnokomandujućeg americkog vazduhoplovstva, jednog od glavnih Kenedijevih kritičara i suparnika, čije se ime ne spominje u zvaničnoj verziji snimka.

"Ljudi su se uvek pitali gde je Kertis Lemej bio na dan Kenedijevog ubistva, a ova traka otkriva gde se tačno nalazio", kazao je Kenedijev istoričar Daglas Brinkli u izjavi za CNN.

Snimljeni materijal, koji je tridesetak minuta duži od poznatog zvaničnog snimka, kupila je 2009. kuća "Raab" iz Filadelfije koja se bavi prodajom retkih dokumenata.

"Raab" je traku, čiju je jednu digitalizovanu kopiju poklonila amerčkoj Nacionalnoj arhivi, stavila nedavno na prodaju za 500.000 dolara.