DUH komunizma ponovo opseda Bugarsku, gde je otkriveno da su gotovo svi najviši sveštenici pravoslavne crkve bili agenti političke policije u vreme komunističkog režima, prenosi AFP.

Lista koju je u nedelju objavila parlamentarna komisija za otvaranje arhive tajne službe otkriva da su od sadašnjih 15 mitropolita čak 11 bili saradnici zloglasne Državne bezbednosti koja je bila zadužena da prati osobe osumnjičene za „antikomunističko ponašanje“.

Pored imena trojice mitropolita, na listi agenata i saradnika tajnih službi nije se našlo ni ime 97-godišnjeg patrijarha Maksima.

Dokument komisije ne povlači nikakve pravne posledice, ali ima moralnu težinu.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je šokiran ovim nalazom, dok je grupa nižih sveštenika sa jugozapada zemlje objavila saopštenje u kome navedene mitropolite proglašava „apostatima“ (otpadnici) i traži njihovo udaljavanje iz crkve.

PRETI NOVI RASKOL? „NA pomolu novi raskol u Sinodu“, „Crkva se ponovo cepa“, samo su neki od naslova poslednjih dana u bugarskoj štampi. Tokom 90-ih godina prošlog veka, pojedini sveštenici su pokušali da dovedu u pitanje legitimitet Maksimovog izbora na čelo crkve tako što su izabrali alternativnog patrijarha, Pimena, izazvavši podelu u crkvi u kojoj je čak bilo i fizičkih obračuna.

Kalin Janakijev, profesor filozofije na Univerzitetu u Sofiji i urednik verskog magazina „Hrišćanstvo i kultura“, kazao je da je crkva bila žrtva Državne bezbednosti koja je „birala, gajila, unapređivala i postavljala mitropolite“.

- Mitropoliti su doživotno izabrani. Oni ne mogu da podnesu ostavku, ali treba da se pokaju - izjavio je Janakijev bugarskoj televiziji.

Sveti Sinod zasad ćuti, ali je patrijarh obećao da će uskoro izdati saopštenje. Sinod je pokušao da spreči parlamentarnu komisiju da objavi svoje nalaze, strahujući da bi to moglo da izazove raskol u crkvi i predodredi naslednika patrijarha Maksima posle njegove smrti.