13:35 MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OPREZNA

Međunarodna zajednica je uzdržano reagovala na smrt severnokorejskog lidera Kima Džong-Ila, uz naglašavanje da prati situaciju u regionu, u kojem je poslednjih godina eskalirala napetost zbog spornog severnokorejskog nuklearnog programa.

"Evropska unija je primila k znanju navode severnokorejskih državnih medija da je Kim Džong-Il preminuo ", navedeno je u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton."EU pomno prati situaciju i u kontaktu je s međunarodnim partnerima kako bi razmenili stavove o mogućim posledicama tog događaja."

Velika Britanija, Nemačka i Francuska ocenile su da bi Kimova smrt mogla da predstavlja prekretnicu za Severnu Koreju i pozvale su tu zemlju da preduzme mere kako bi bili nastavljeni multilateralni razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu, prenele su agencije.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg uz saučešće naglasio je da bi ovo "mogla biti prekretnica za Severnu Koreju dok (Kimov sin i naslednik) Kim Džong-un preuzima mesto vrhovnog vođe".

Zanimljivosti iz života Kima Džong-Ila možete pročitati OVDE
Šef francuske diplomatije Alen Žipe, čija zemlja nema odnose s Pjongjangom, rekao je da Pariz s pažnjom prati situaciju u Severnoj Koreji i izrazio je nadu da će narod te zemlje jednog dana postati slobodan.

Ministar spoljnih poslova Australije Kevin Rad ocenio je da je Kimova smrt "prilika za severnokorejski režim da u potpunosti sarađuje s međunarodnom zajednicom".

Bela kuća je saopštila da Vašington pažljivo prati izveštaje o Kimovoj smrti i da je u kontaktu sa saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev uputio je saučešće Severnoj Koreji zbog smrti njenog lidera Kim Džong-ila, dok je istovremeno južnokorejskom predsedniku Li Mjung-baku poslao čestitku povodom 70. rođendana.

"Šokirani smo saznanjem da je drug Kim Džong-Il preminuo", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Liu Veimin i uputio "iskrene pozdrave narodu" Severne Koreje.


08:00 SEVERNA KOREJA LANSIRALA RAKETU KRATKOG DOMETA

Severna Koreja je izvela najmanje jedno probno lansiranje rakete kratkog dometa, istog dana kada je Pjongjang saopštio vest o smrti svog vođe Kim Džong iIa, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Agencija je citirala neimenovanog vladinog predstavnika koji je rekao da lansiranje rakete najverovatnije nije povezano sa saopštenjem da je Kim umro u subotu od posledica srčanog udara.

Ministarstvo odbrane u Seulu nije želelo da potvrdi vesti o lansiranju rakete.


07.48 PREMINUO KIM DŽONG -LI

Severnokorejski lider Kim Džong-il preminuo je u 69. godini od srčanog udara, javili su državni mediji.

Kim je umro u subotu, tokom putovanja oklopnim vozom, od infarkta, koji je bio "posledica ogromne mentalne i fizičke iscrpljenosti", navela je severnokorejska agencija KCNA u izveštaju pod oznakom "hitno".

Vest je na državnoj televiziji pročitala voditeljka odevena u crnu odeću, sa suzama u očima, prenele su agencije.

Veruje se da je Kimovo zdravstveno stanje bilo narušeno posle moždanog udara koji je pretrpeo 2008. godine.

Njegovo telo biće sahranjeno 28. decembra u memorativnom centru Kumsusan, gde počiva i njegov otac, prethodni severnokorejski lider Kim Il-sung, koji je takođe umro od srčanog udara.

Pjongjang je saopštio da na sahrani neće biti stranih delegacija. U Severnoj Koreji je proglašen period žalosti od 17. do 29. decembra.

Prema njegovim rečima, predstavanici ministarstva upravo vode razgovore sa ambasadorima više zemalja, među kojima SAD, Kine, Japana i Rusije.

Južnokorejski predsednik je, u međuvremenu, razgovarao telefonom sa američkim predsednikom Barakom Obamom, saopšteno je iz Lijevog kabineta.

Dvojica lidera su se dogovorila da tesno sarađuju kako bi se prebrodila situacija posle Kimove iznenadne smrti, navedeno je u saopštenju.

SAD bi ove sedmice trebalo da pošalju značajnu pomoći u hrani Severnoj Koreji, što je prvi konkretan rezultat višemesečnih tajnih diplomatskih kontakata između dve strane, javili su američki mediji.

U Japanu, premijer Jošihiko Noda formirao je krizni tim za Severnu Koreju i naložio ministarstvima da prikupe informacije i razmotre moguće scenarije na Korejskom poluostrvu posle Kimove smrti.

Kim je 1994. godine je nasledio na čelu države svog oca, Kim Il-sunga, osnivača Severne Koreje. Bio je predsednik Nacionalnog komiteta za odbranu, vrhovni komandant severnokorejske armije i generalni sekretar Radničke partije, što su najviše funkcije u državi.

Kim je prošle godine proglasio svog sina Kima Džong-una za naslednika i postavio ga na visoke državne položaje, a KCNA je mladog Kima danas nazvala "velikim naslednikom", što zapadni mediji tumače kao potvrdu da će vlast biti prenesena na njega. Kim Džong-un je redovno pratio oca na putovanjima po zemlji.

Smrt severnokorejskog lidera dogodila se u vreme kada se ulažu diplomatski napori da se obnove multilaterani razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu.

Bilo je planirano da Pjongjang i Vašington ove sedmice u Pekingu održe treću rundu bilateralnih razgovora, ali sastanak će, najverovatnije, biti otkazan.

Severna Koreja je 2006. i 2009. godine izvela nuklearne probe, a veruje se da ima zalihe plutonijuma dovoljne za proizvodnju najmanje šest nuklearnih bombi.

Kimova smrt je saopštena i u vreme kada između dve Koreje vlada napetost, koja je prošle godine eskalirala posle torpedovanja južnokorejskog ratnog broda u vodama blizu granice i granatiranja južnokorejskog ostrva. U ta dva incidenta je poginulo ukupno 50 Južnokorejaca.