ĐACI su ponovo bili žrtva poremećenog uma - u srednjoj školi nadomak Štutgarta, pomahnitali mladić pobio je njih šesnaestoro i - samog sebe! Radi se o Timu Krečmeru (17), nekadašnjem učeniku ove školske ustanove, koju pohađa 580 đaka. Ovaj tinejdžer je, usred nastave, upao u dve učionice i bez ijedne reči počeo da puca.
Bilans je stravičan. Na licu mesta poginulo je devet učenika i tri nastavnika, jedan učenik je podlegao povredama nešto kasnije, smrtno je stradao još jedan zaposleni, a u razmeni vatre napadača sa policijom poginula su dva prolaznika i na kraju - on sam. Dva policajca su povređena.
Kad je ovaj sedamnaestogodišnjak, oko 9.30 u sredu ujutru upao u školu, jedna učenica je, prema pisanju nemačke štampe, pomislila da je u pitanju neslana šala. Na svoju sreću, videla je školske drugove kako izlaze kroz prozor, pa se i sama tako spasla. Druga učenica ispričala je gostujući na lokalnom radiju:
- Bili smo u kompjuterskoj sobi. Iznenada, čuli smo tako jake udare, da je naša nastavnica istrčala u hodnik. Onda smo dobili signal od policajaca da polako izađemo i sakrijemo se.
Napadač je nosio crnu maskirnu uniformu i upotrebio oružje koje su njegovi roditelji legalno držali u kući.
- Nikada nije upadao u oči, bio je običan momak iz kraja - pričaju komšije. - Maturirao je prošle godine i krenuo na dalje školovanje.
Njegov otac je član lovačkog udruženja, pa je zato imao dozvolu za posedovanje 16 komada oružja. Nemačka vlada šokirana je i duboko potresena ovim upadom i njegovim ishodom. Tamošnji političari su zatečeni, pokrajina Baden-Virtemberg i cela zemlja oplakuju nevine žrtve, prenose mediji, a predsednik Horst Keler izrazio je žaljenje i uputio saučešće porodicama žrtava.
Nemačka kancelarka Angela Merkel proglasila je nacionalni dan žalosti.

PROFIL MASOVNOG UBICE
EKSPERTI upozoravaju da je profil mogućeg masovnog ubice nepredvidiv. Psiholog Jens Hofman ukazuje da je uobičajeni profil ubice - koji ga definiše kao usamljenika, okupiranog oružjem, rok muzikom, ili kompjuterskim igricama - pogrešan. I činjenica da je ubica pobegao sa mesta zločina je, tvrdi Hofman, neuobičajena za psihologiju napadača sklonih krvavim masakrima.

TUŽNI REKORD
NEMAČKA je, posle SAD, druga zemlja po broju krvavih ispada pojedinaca, javljaju tamošnji mediji. Pre sedam godina, u jednoj gimnaziji u Erfurtu, mladić je takođe ubio 16 osoba, a zatim izvršio samoubistvo.