PENZIONISANI jugoslovenski general Veljko Kadijević (83) od 13. avgusta 2008. je građanin Ruske Federacije. Ruska federalna migraciona služba prihvatila je njegov zahtev za dobijanje državljanstva, a predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz u kojem se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.
Tu vest je potvrdio i Kadijević moskovskom nedeljniku „Boljšoj gorod“ (veliki grad) koji je sa ostarelim generalom objavio razgovor u najnovijem broju u kojem ističe da mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj.
Ruski ustav ne dopušta da se građani te zemlje izručuju drugoj zemlji, pa hrvatska poternica za Veljkom Kadijevićem od momenta kad je dobio državljanstvo nema apsolutno nikakvog značaja. Status izbeglice Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu trebalo je da prođe tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije ruski pasoš. Takav izbeglički status imaju i Mira i Marko Milošević sa kojima, kako on kaže, ne kontaktira.
General Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalističke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992. Bio je na čelu armije 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku zbog čega ga je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.
Posle objavljivanja Kadijevićeve autobiografske knjige „Kontraudar“ u Moskvi i intervjua u kojima je objasnio da stalno boravi u tom gradu, Hrvatska je zatražila od Rusije njegovo izručenje da bi mu se sudilo pred njenim sudom. Vlasti u Rusiji nisu prihvatile taj zahtev, jer su smatrale da za izručenje nema dovoljno argumenata. Za Rusiju je bilo dovoljno to što za Kadijevićem nije bila raspisana nikakva poternica Međunarodnog tribunala u Hagu.
Kadijević je ispričao novinaru nedeljnika „Veliki grad“ da je u proleće 2001. na njegova vrata od stana pokucao kurir iz mesnog ureda Haškog tribunala i doneo mu poziv za sud na kojem je trebalo da bude svedok. Kadijević priča da nije otvorio vrata nego je već sutradan kupio avionsku kartu za Moskvu i odleteo u Rusiju.
- Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cenu nisam hteo da idem u Hag, objasnio je general Kadijević. On je dodao da mu u posetu iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina - ćerka, unuka i zet.
I sada kad je dobio ruski pasoš Kadijević ne namerava da putuje u Beograd.
- Sve dok Srbijom faktički rukovodi američki ambasador nemam tamo šta da radim - rekao je Kadijević moskovskom novinaru. Na pitanje da li je bio američki savetnik u Iraku, Kadijević je kategorički negirao da je pružao bilo kakve usluge Amerikancima.
Penzionisani general Kadijević je objasnio ruskom novinaru da on u Moskvi nema nikakvih moćnih pokrovitelja. Komunicira sa svojim kolegama penzionisanim generalima sa kojima je bio dobar i dok je bio na funkcijama u Beogradu.

NEINTERESANTAN ZA KGB
KadijeviĆ se ljuti što niko od ruskih vlasti nije želeo da ima kontakt sa njim „iako bi mogao biti koristan ruskoj državi“. Pošle godine na prezentaciji svoje knjige, general Kadijević je pozvao tadašnjeg direktora Federalne službe bezbednosti (bivši KGB), generala Nikolaja Patruševa ali on nije došao.

KNJIGA BEZ ODJEKA
Što se tiče poslednje Kadijevićeve knjige „Kontraudar“ ona nije izazvala zanimanje u Rusiji jer se mnogo toga interesantnog za čitaoce dogodilo posle zbivanja koja on opisuje. Takođe, ruska čitalačka publika ne poznaje političke aktere koje detaljno opisuje bivši jugoslovenski ministar.