Ruski predsednik, Vladimir Putin, nedavno je izjavio da je Internet stvorila CIA i da ona i dalje radi na njegovom razvijanju i kontroli. Rusija trenutno ima za cilj da počne kontrolu celokupnog internet saobraćaj koji se odvija u toj zemlji, kako bi sprečili razne vrsta špijuniranja koji na njemu postoje, prenosi Telegraf.rs.

U prilog ovim tvrdnjama ide i nedavno izglasan zakon od strane ruskog parlamenta koji traži od svih stranih Internet servisa, kao što su Gugl mejl i Skajp, da postave servere u ovoj zemlji kako bi sve informacije o korisnicima ostale unutar granica Rusije. Ovaj zakon takođe omogućava njihovim tajnim službama da uz pomoć naloga bez problema prate telefonske i internet komunikacije.

Od ove nedelje, Putin je praktično preuzeo kontrolu nad društvenom mrežom VKontakte, koju mnogi nazivaju i ruskim Fejsbukom. Ovu informaciju potvrdio je osnivač i bivši izvršni direktor ove mreže, Pavel Durov, koji je rekao kako sada potpunu kontrolu nad kompanijom imaju dvojica bliskih Putinovih prijatelja, Igor Sečin i Ališer Usmanov.

Durov je došao u sukob sa Putinom krajem prošle godine, kada je odbio da omogući ruskoj tajnoj službi špijuniranje korisnika društvene mreže VKontakte, koji je u Rusiji mnogo popularniji i ima više korisnika od Fejsbuka. Zbog straha od Vladimira Putina on je napustio Rusiju, i ne planira povratak u domovinu.

U strahu su sada i milioni korisnika VKontaktea koje bi ruske tajne službe bez problema mogle da špijuniraju.