Odluka Njujorškog gradskog veća da zabrani prodaju specijaliteta foa gra u restoranima, naišla je na negodovanje proizvođača hrane.

Odluka da se zabrani prodaja specijaliteta napravljenog od guščije ili pačije džigerice, doneta je 30. oktobra zbog, kako se navodi u obrazloženju, okrutnosti prilikom tovljenja životinja, budući da se za dobijanje što veće jetre životinje tove kukuruzom.

Zakon o zabrani trebalo bi da stupi na snagu 2022. godine, ali pre toga trebalo bi da ga potpiše gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, prenosi BBC.

Odluka o zabrani prodaje foa gra usvojen je u gradskom veću sa 42 glasa za i šest protiv.

Karolina Rivijera, članica gradskog veća koja je i predložila zabranu, rekla je da "Veće zabranjuje veoma okrutnu i nehumanu praksu".

Kako se navodi, oni koji prekrše zabranu platiće kaznu od 500 do 2.000 dolara.

Suosnivač i generalni menadžer kompanije Hadson, koja je glavni proizvođač delikatesa, Izi Janej rekao je da će industrija uzvratiti i da će podneti tužbu zbog te odluke.

"Pobedićemo ih na sudu", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Nije za kuvanje, jer je prevelika: Kuvar našao pečurku rekordne težine

Arijana Dagin iz kompanije za proizvodnju hrane "D''Artanjan" rekla je da će kuvari verovatno naručivati više proizvoda, jer su veoma ljuti zbog odluke, kao i da je to loša odluka.

"Oko 1.000 restorana u Njujorku na svojim menijima imaju foa gra. Svi su veoma ljuti", rekla je ona.

Ona je kazala da farme hrane životinje bez stresa i okrutnosti.

"Odluka je nepravedna, nepoštena i smatramo nezakonita", rekla je Arijana Dagin.

Inače, Njujork nije prvi koji je zabranio ovaj specijalitet - to je učinila i Kalifornija još 2012. godine.