Osnivač Amazona i glavni izvrsni direktor ef Bezos izgubio je titulu najbogatijeg čoveka na svetu tokom poslepodnevnog trgovanja u četvrtak, a prvo mesto ponovo je zauzeo suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Akcije Amazona pale su za 7 odsto u trgovanju nakon radnog vremena, obarajuči Bezosovo bogatstvo na 103,9 milijardi dolara. To ga je dovelo na drugo mesto među najbogatijim ljudima na svetu.

Novi broj jedan je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, vredan 105,7 milijardi dolara.

U 2018. godini Bezos je postao najbogatiji čovek na svetu i prvi čije je bogatvo iznosilo preko 100 milijardi koji se pojavio na Forbsovoj listi, neto vrednosti 160 milijardi dolara, čime je prekinuo Gejtsov niz od 24 godine na prvom mestu.

Ali, pad neto vrednosti izvršnog direktora kompanije Amazon nije u potpunosti posledica pada akcija Amazona. Bezos je četvrtinu svog udela u Amazonu preneo na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, kao deo njihovog dogovora o razvodu, koji je okončan početkom ove godine. Mekenzi Bezos "teška" je 32,7 milijardi dolara i među 20 je najbogatijih ljudi na svetu.

Gejts je, u međuvremenu, bio van Majkrosofta od 2014. godine, kada je odstupio sa mesta predsednika kompanije, iako je i dalje član odbora. Prodao je ili poklonio veći deo svog udela u Majkrosoftu i vremenom preraspodelio svoje bogatstvo. Sada je kopredsednik Fondacije Bil & Melinda Gejts, najveće privatne dobrotvorne fondacije na svetu.


ef Bezos Foto Tanjug AP


Bil Gejts debitovao je na prvoj Forbsovoj listi milijardera 1987. godine sa neto vrednosti od 1,25 milijardi dolara. Bezos se prvi put pridružio Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 1998, godinu nakon što je Amazon izašao u javnost, sa neto vrednošću 1,6 milijardi dolara.