DANAS postoji samo 147 odraslih kakapoa na Novom Zelandu, ali se posle ovogodišnje sezone parenja, naučnici veruju da će se situacija popraviti.

Kakapo je krupna vrsta papagaja koja je izgubila sposobnost letenja. Odrasla jedinka može narasti do 60 centimetara i biti teška od dva do četiri kilograma. Zeleno-žute je boje, sa primesama smeđe i crne. Noćna je životinja i ima veoma razvijeno čulo mirisa.

Kakapo se retko razmnožava, ali živi veoma dugo. Neki žive preko 100 godina. Pre jednog veka bili su jedna od najčešćih vrsta ptica na Novom Zelandu, ali su došli do ivice istrebljenja zbog predatora koje su doneli Evropljani i zbog intenzivnog krčenja jedne vrste četinara koji su njihova osnovna hrana.

PROČITAJTE JOŠ - OD HOBIJA DO OZBILjNOG POSLA: Umesto živine gaje tropske ptice

Novozelandski ornitolozi organizovali su program očuvanja ove vrste ptica koji je jedan od najintezivnijih na svetu. Pošto je populacija tako mala, svaka kakapo ima ime.

U jednom trenutku se smatralo da su potpuno izumrli. Krajem sedamdesetih bilo je samo 18 jedinki. Na sreću, ove godine se izleglo 76 pilića. Stručnjaci se nadaju da će bar 60 uspeti da preživi.



Svaki priperak kakapoa na Novom Zelandu ima sistem za praćenje i nadzor. Čuvari svake noći obilaze pilće. Uzgajaju ih na dva izolovana ostrva na kojima nema predatora, ali im je namera da ih vrate u prirodno stanište. Međutim, po mišljenju stručnjaka to će biti moguće tek kada populacija dostigne 500 primeraka.

(RTS)