U novom istraživanju koje se suprotstavlja zakonima fizike, naučnici su uspeli da promene smer kretanja vremena kvantnim kompjuterom. Koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspeli su da vrate vreme u eksperimentu.

Istraživači su iz Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi, a asistirale su im kolege iz Švajcarske i SAD.

Očekivanja stručnjaka su usmerena na razvoj ove tehnike koja bi vremenom mogla da bude uspešnija i preciznija.

„Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smeru od normalnog termodinamičkog smera u kome ide vreme“, rekao je Gordej Lesovik.

PROČITAJTE JOŠ - Pomeranje kazaljki odlazi u istoriju?

„Vremenska mašina“ je ustvari kvantni kompjuter koji pokreću elektronski "kubiti". Kubit je sklop informacija koje se opisuju brojevima jedan i nula.

U istraživanju se kubiti menjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trouglastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, „vraćanje vremena“ ima 85 odsto šanse da uspe.

Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspeh se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka.

Naučnici očekuju da će se broj grešaka vremenom svesti na minimum i smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.

(RTS)