David Agilar, koji je rođen bez desne podlaktice zbog retkog genetskog poremećaja, napravio je sebi robotsku protetičku ruku od Lego kockica.

Pročitajte još: VIDEO: Dečak sam sebi napravio protetičku šaku

Agilar (19), koji studira bioinženjering na Univerzitetu Internasional de Katalunja u Španiji, već koristi četvrti model živopisne protetičke podlaktice i njegov san je da dizajnira pristupačne robotske udove za one kojima su potrebni, preneo je Rojters.

Nekada njegove omiljene igračke, plastične kocke postale su materijal za prvu, veoma rudimentarnu veštačku ruku koju je Agilar uradio sa devet godina, a svaka nova verzija imala je veću pokretljivost nego prethodna.

Pročitajte još: Inženjeri pomažu nepokretnima

"Kao dete, bio sam veoma nervozan da budem pred drugom decom zato što sam bio drugačiji, ali to me nije sprečilo da verujem u svoje snove", rekao je Agilar, poreklom iz Andore, mala kneževine između Španije i Francuske.

"Hteo sam da vidim sebe u ogledalu kao što sam video druge sa dve ruke", rekao je Agilar, koji koristi veštačku ruku samo povremeno jer dobro funkcioniše i bez nje.

Sve verzije su izložene u njegovoj sobi u univerzitetskoj rezidenciji na periferiji Barselone.

Najnoviji modeli su označeni kao MK, a zatim brojem kao počast superheroju Ajron menu i njegovim MK oklopnim odelima.

Nakon završetka fakulteta, on želi da kreira pristupačna protetička rešenja za ljude kojima su potrebna.

"Pokušao bih da im dam protetičko (pomagalo) čak i besplatno da se osećaju kao normalna osoba, jer, to je normalno, zar ne", rekao je Agilar.