Nemačka policija zaplenila je danas u Berlinu tri akvarela predstavljena kao delo nacističkog vođe Adolfa Hitlera, zbog sumnje u njihovu autentičnost, saopšteno je iz policije.

Tri akvarela koja se pripisuju nemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru trebalo je danas da budu prodata na aukciji u Berlinu.

PROČITAJTE JOŠ: Hitlerov portret mlade žene na aukciji, cena 60.000 evra

Dela predstavljaju planinsku scenu, reku i figuru u daljini koja sedi pod drvetom, potpisana su sa A. Hitler i datiraju iz 1910. i 1911. godine prema katalogu aukcijske kuće Klos gde je danas trebalo da budu ponuđene na prodaju.

PROČITAJTE JOŠ: Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera se nastavlja

One su ponuđene na prodaju za po 4.000 evra, i aukcijska kuća je navela da imaju potvrdu stručnjaka o autentičnosti.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC) one su naslikane u vreme kada je Hitler, koji će kasnije biti odgovoran za neke od najtežih zločina u istoriji, radio kao slikar u Minhenu.

Istraga je pokrenuta za pokušaj pronevere i falsifikovanje dokumenata, objavila je berlinska policija preko Tvitera.

U junu 2015. godine Hitlerove akvarele i crteži prodati su na aukciji u Nemačkoj za gotovo 400.000 evra.

U mladosti je Adolf Hitler pokušao da se upiše u Akademiju umetnosti u Beču, ali je dva puta odbijen. On je nastavio da slika kopirajući scene s razglednica i prodavao slike turistima.

Stručnjaci ocenjuju Hiterovu umetničku produkciju kao osrednju i aukcijske kuće uglavnom odbijaju da ih prodaju.

Hitler je u svojoj knjizi "Majn Kampf" tvrdio da je slikao čak do tri slike dnevno, prenosi BBC.

Dok je bio na vlasti on je navodno naredio da se njegova umetnička dela sakupe i unište, ali se zna da nekoliko stotina još postoje.

U Nemačkoj je dozvoljeno da se prodaju Hitlerove slike samo pod uslovom da ne sadrže nacističke simbole, piše BBC.

U 2014. je akvarel kancelarije u Minhenu prodat za 130.000 evra na aukciji u Nirnbergu. Druge slike su prodate po nižim cenama. Aukcijska kuća Malok iz Šropšira prodala je kolekciju od 13 dela 2009. za 130.000 evra. Sva dela su bila potpisana sa A.Hitler.