Na godišnjem Naučnom ongresu Indije, koji je otrvorio premijer ove zemlje Narenda Modi, neki akademici odbacili su otkrića Isaka Njutna i Alberta Ajnštajna, a zatim rekli ida su drevni hindusi izmislili istraživanje matičnih ćelija.

Hinduistička mitologija i religiozne teorije sve više postaju deo dnevnog reda Indijskog naučnog kongresa. Međutim, izjave na ovogodišnjem samitu još više su zapanjujuće nego obično.

Šef južnoindijskog univerziteta naveo je stari hinduistički tekst kao dokaz da je istraživanje matičnih ćelija otkriveno u Indiji pre nekoliko hiljada godina.

G Nagešvar Rao, potpredsjednik Univerziteta Andhra, takođe je rekao da je kralj demona iz hinduističke epske religije, Ramajane, imao 24 tipa aviona u današnjoj Šri Lanki.

Drugi naučnik sa univerziteta u južnoj državi Tamil Nadu rekao je da su Isak Njuton i Albert Ajnštajn pogrešili i da bi gravitacioni talasi trebalo da budu preimenovani u "Narendra Modi talasi". Kako je naveo, Njutn nije uspeo da "razume gravitacione odbojne sile", a Ajnsteinove teorije su "obmanjujuće".

Kritičari kažu da se drevni tekstovi još uvek čitaju - ali bilo je besmisleno sugerisati da su nauka, a udruženja naučnika distancirali su se od ovih tvrdnji.

Prošle godine, indijski ministar za obrazovanje izjavio je na ceremoniji dodele nagrada da su se avioni prvi put spominjali u drevnom hinduističkom epu, Ramajani i da je prvi radni avion izumeo Indijanac po imenu Šivakar Babuji Talpade osam godina pre braće Rajt.

Premijer Narendra Modi je 2014. godine na skupu doktora i medicinskog osoblja u bolnici u Mumbaiju rekao da je priča o hinduističkom bogu Ganeši - čija je glava slona pričvršćena za ljudsko telo - pokazala kozmetičku operaciju u drevnoj Indiji. Ministar obrazovanja zapadne države Radžasthan izjavio je u januaru 2017. da je važno "razumeti naučni značaj" krave, jer je to bila jedina životinja na svetu koja je udisala i izdisala kiseonik.