DA izgled zna da zavara odlično pokazuje svračak rašljar, ptica pevačica, veličine vrapca, iz Severne Amerike koja svoj krupniji plen nabada na šiljke i trzajem kljuna im lomi vratove.

Pročitajte još: Rođeni prvi lavići iz epruvete

Naučnici su se dugo pitali kako ova umiljata ptičica savladava mnogo veću lovinu i otkrili da je tajna u jedinstvenoj tehnici i izuzetno oštrom kljunu. Naime, svračak zabada kljun u vrat plena silovito ga trese od čega se često prekida kičmeni stub i dolazi do paralize, a takođe može da probije lobanje nekih životinja.

- Znali smo da mogu da ubiju iznenađujuće krupne životinje, ali nismo znali kako to tačno rade – kaže autor najnovije naučne studije o ovim pticama, dr. Dijego Sustaita.

Iako svračci imaju kukaste kljunove, nalik sokolima, ne raspolažu oštrim kandžama koje drugi slični predatori koriste da dokrajče žrtvu. Taj nedostatak nadoknađuju tako što oštrim trzajima koriste težinu i inerciju plena da odradi “prljav posao”, objašnjava dr. Sustaita.Kao deo studije takođe su snimane ptice u kavezima koje na ovaj način ubijaju miševe, kako bi se preko usporenog snimka otrkili detalji njihovih pokreta.

Pročitajte još: Krave napravile haos na kružnom toku, pa otišle u Mek (VIDEO)

Male ubice, na iznenađenje naučnika, dok tresu glavu ubrzavaju silom od šest puta jačom od gravitacije i sve to dok drže žrtvu. Upravo je ta brzina ono što ih odvaja od crvendaća i vrabaca, i stvara utisak neverovatne snage. Iako nisu mnogo snažniji od drugim malih ptica pevačica svračci poseduju kombinaciju tehnike i prirodne opreme za ovaj brutalan način lova.

(dailymail.co.uk)