NAJNOVIJI trend među osnovcima, igračka "spiner", koja se pojavila na domaćem tržištu pre dvadesetak dana, već je izazvala pravu pomamu u gotovo svim osnovnim školama. Igračka je za kratko vreme privukla veliku pažnju, kako dece, tako i odraslih.

Pritiskom na dva dugmeta "spiner" počinje da se vrti između prstiju, a đaci se takmiče ko će duže i zanimljivije vrteti.

- Sin mi se pohvalio kako je dobio peticu, a kao nagradu tražio je da mu kupim "spiner", igračku za koju sam prvi put čula - ističe Maja Pavlović. - U prodavnici nisam znala kako da objasnim šta hoću da kupim, ali prodavci su mi odmah objasnili o čemu se radi.

U Osnovnoj školi "Vlada Aksentijević" na Paliluli nastavnici i učitelji ne mogu da se izbore sa decom koja igračku ne ispuštaju ni za vreme časova.

- Igraju se neprestano, moji učenici su u prvom razredu pa nisu baš vešti, ali, ipak, ne odustaju - objašnjava Ivana Obradović, učiteljica. - Primenjujem metodu oduzimanja pre nastave, kako bi im skrenula pažnju na gradivo, pa im vraćam kada krenu kućama.

"Spiner", kako piše u oglasima proizvođača, može pomoći deci sa manjkom koncentracije ali i hiperaktivnoj deci, a, kako se navodi u ponudi, može da probudi i kreativni gen. Ova popularna igračka zastupljena je i kod odraslih, pa se sve češće na stajalištima gradskog prevoza, ali i u samim vozilima mogu videti putnici koji prekraćuju vreme vrteći spiner.

Na sajtu jednog od prodavača ističu da je igračka odlična za ublažavanje stresa, kao i da je pogodna za kancelarije, duge sastanke i konferencijske pozive.


DIMENZIJE

SPINERI su detelinastog oblika, a mogu biti metalni ili plastični. Različitih su dimenzija i imaju po dva, tri ili pet krakova, pojedini modeli imaju mogućnost da svetle u mraku. Cene se razlikuju, pa se kod Kineza mogu pazariti za od 300 do 500 dinara po komadu, a skuplje verzije na pojedinim veb-sajtovima dostižu i cenu od 3.000 dinara.