Umesto matematikom, vežbajte mozak - vinom

N.M.D./ Novosti online

07. 04. 2017. u 23:20

Ugledni profesor sa Jejla tvrdi da sporo i umereno ispijanje ovog napitka aktivira značajan deo sive materije

Уместо математиком, вежбајте мозак - вином

Foto: Milena Anđela

ČESTO slušamo da je vežbanje sive materije jednako važno kao i fizička aktivnost, te da stoga nije loše pozabaviti se malo enigmatikom, šahom ili nekom drugom „mozgalicom“. Međutim, jedan od vodećih naučnika iz oblasti neurologije dr. Gordon Šepard smatra da bismo bolje rezultate postigli – ispijanjem vina.

Profesor sa čuvenog američkog Jejl univerziteta kaže da proces degustacije vina, koji podrazumeva mirisanje čaše i sporo ispijanje uz obavezno mućkanje po ustima, angažuje veći procenat sive materije nego rešavanje matematičkih problema ili slušanje muzike, prenosi Indipendent.

On tvrdi da je razlog za to istovremeno korišćenje receptora ukusa i mirisa u kombinaciji sa složenim mišićima jezika. Ovaj proces dodatno pospešuje sklop aroma u vinu.

- Ukus nije u vinu. On se stvara u mozgu osobe koja ga pije – objašnjava profesor Šepard.

Takođe je istakao da, po njemu, „degustatori“ vina ne bi trebalo da ispljunu gutljaj zato što tako sebi uskraćuju deo kompletnog iskustva, ali i da nije dobro ići u drugu krajnost jer mamurluk sigurno ne pomaže mozgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivanka Kosovka

08.04.2017. 10:11

Da li to vazi i za crno i za belo vino, pa i roze? Meni je najlepse-najukusnije crno vino. U situaciji sam da smem samo gutljaj alkoholnog pica- izabrala sam crno vino Vranac.

Miodrag

08.04.2017. 14:25

@Ivanka Kosovka - Ja takodje volim vranac, a generalno pijem uglavnom crno (crveno) vino zbog korisnog rezveratrola

Stvar ukusa

26.04.2017. 23:46

@Ivanka Kosovka - Vranac je kiselija sorta i licno nisam ljubitelj Vranca. Cabernet i Merlot su mi mnogo ugodnije sorte grozda nego Vranac!