Eplova trgovina mobilnih aplikacija, "App Store", danas broji više od 2,2 miliona različitih programa.

Inače, od lansiranja platforme do danas, ovaj američki div programerima je ukupno isplatio više od 120 milijardi dolara, navodi "Fox Business".

Kada je 2008. godine kreiran američki tehnološki gigant verovatno nije bio svestan da će njihova digitalna trgovina na kojem je tada bilo nešto više od 500 programa 11 godina kasnije postati jedno od vodećih tržišta mobilnih aplikacija.

"Naša platforma kreirala je jednu potpuno novu nišu poslova koji do tada nisu postojali", istakao je glavni operativni direktor Epla Džef Vilijams.

Pročitajte još - NOVO IZ "KUHINjE" EPLA: Ovo je novi ajfon 11, pogledajte šta sve donosi, kao i koliko košta (FOTO+VIDEO)


Kako navodi "Fox Business", programeri koji svoje aplikacije besplatno ili uz naknadu korisnicima nude na "App Store"-u samo prošle godine zaradili su 34 milijarde dolara, što je 28 posto vise u odnosu na prethodnu 2017.

Tako, na primer, u SAD trenutno postoji više od 1,9 miliona programera koji svoje programe nude na ovoj digitalnoj trgovini.

"Kreiranjem 'App Store'-a, svakom pojedincu omogucili smo lakši pristup milionskom tržištu. Upravo je to najveći uspeh ovog projekta", objasnio je Vilijms, prenosi "Novac.hr".