Spekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huawei vrlo brzo pronaći rešenje, nakon što je Google prekinuo saradnju sa tom kineskom kompanijom - sada se potvrđuju pošto, Huawei  ubrzano podnosi zahteve za zaštitu svog operativnog sistema HongMeng.

Kako navodi Rojers pozivajući se na podatke UN-ove Svetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huawei  je podneo zahteve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

Među njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Kancelariji za zaštitu intelektualnog vlasništva Evropske unije zahtev je predat 14. maja, a u Peruu je zahtev predat 27. maja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišne konkurencije Indecopi.

 Na matičnom kineskom tržištu Huawei  je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za HongMeng još u avgustu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog meseca, prema podacima kineske kancelarije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Ti podaci pokazuju da drugi proizvođač mobilnih telefona na svetu počinje sa primenom "plana B" na ključnim tržištima nakon što su američke mere počele da ugrožavaju njegovo poslovanje.

Osim toga, azijski mediji su proteklih dana pisali od mogućnosti da Kina i Rusija udruže snage ne bi li kreirali potpuno samostalni ekosistem za mobilne i druge uređaje iz domena potrošačke elektronike.

Jedan od pravaca u kojima bi ta sradnja mogla da krene je Aurora, koju već označavaju kao "ostvarenje evroazijskih mobilnih integracija". Reč je operativnom sistem koji razvija moskovska firma Russian Open Mobile Platform.

Aurora je bazirana na Sailfish operativnom sistemu, koji je dizajnirala finska kompanija Jolla, uz podršku mnoštva "podizvođača" u Rusiji, tako da je veliki broj razvojnih timova baš iz te zemlje učestvovao u njenom stvaranju.

Stvari su otišle korak dalje kada je ruski preduzetnik Grigorij Berezkin 2014. godine postao suvlasnik kompanije Jolla, da bi 2016. godine njegova kompanija počela razvoj ruske verzije ovog operativnog sistema. Državna kompanija Rostelecom je 2018. kupila udeo od 75 odsto u Open Mobile Platform, PC Press.

Na prošlonedeljnom International Economic Forumu u Sankt Petersburgu, potpredsenik Huawei  Guo Ping je sa ruskim ministrom digitalnog razvoja i komunikacija Konstantinom Noskovim razgovarao o mogućnostima prihvatanja Aurora, što je izazvalo veliku pažnju.

Tu informaciju pratila je i ona da su predsednici Putin i Si Đinping, između ostalog, razgovarali i o tome da Huawei  usvoji Aurora operativni sistem, kao i o potencijalnim lokacijama proizvodnih postrojenja Huaweia na teritoriji Rusije.

Aurora je, sa stanovišta kineskog tehnološkog giganta, u ovom trenutku, "brzo-evoluirajući plan B". Huawei značajno ubrzava razvoj i implementaciju HongMeng operativnog sistema, za koji se tvrdi da je čak 60 odsto brži od Androida. Inače, ceo proces je započeo još pre sedam godina, kada je HongMeng nastao kao projekat u okviru Huawei  razvojnih centara.