Kina će nastaviti da razvija nove informacione tehnologije, koje su ključne za napredak društva u svim sferama, od medicine i obrazovanja do smanjenja siromaštva, poručeno je danas na otvaranju drugog Digitalnog kineskog samita, kojem, kao jedini ministar iz inostranstva, prisustvuje ministar za tehnološki razvoj i inovacije Srbije Nenad Popović.

Razvoj informacionih tehnologija i digitalizacija industrije predstavljaju budućnost, a Kina će nastaviti da bude svetski lider u inovacijama, istaknuto je na otvaranju samita u Fudžou, glavnom gradu kineske provincije Fuđijan.

Na svečanom otvaranju je pročitana poruka kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je naveo i da digitalni put svile postaje nova vodilja ekonomskog razvoja Kine, kao i da je Kina spremna da sarađuje sa svima u svetu.

PROČITAJTE JOŠ - Od sutra Digitalni kineski samit, Srbiju predstavlja Popović

Trodnevni forum je okupio 1.500 učesnika iz celog sveta, predstavnike države i najznačajnijih kineskih kompanija iz sektora informacionih tehnologija.

Među njima je i srpski ministar, koji je u Fudžou došao desetak dana nakon susreta dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u Pekingu, gde je održan forum “Pojas i put” i potpisani brojni sporazumi o saradnji.

Popović će učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile i imati brojne sastanke sa predstavnicima kineskih državnih institucija i kompanija, što će biti prilika i da ih pozove da dođu i ulažu u Srbiju.

Veštačka inteligencija, virtuelna realnost, robotika, tehnologije za sajber učenje i aplikacije koje olakšavaju svakodnevni život samo su deo sadržaja koji će biti predstavljen na trodnevnom forumu.

Kina će na samitu predstaviti nove politike za razvoj informacionih tehnologija, najnovija dostignuća u e-upravi i digitalnoj ekonomiji, ali i promovisati saradnju sa globalnim partnerima, u cilju jačanja "digitalne Kine".

Pod sloganom "Nova dinamika, novi razvoj, nova dostignuća osnažena informacijama" na samitu će biti održani brojni paneli, izložba "Digitalna Kina" na kojoj će biti predstavljene originalne tehnologije i dizajn, kao i konkurs za najbolje inovacije.

Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se o najvažnijim pitanjima u oblasti informacionih tehnologija, a pametni gradovi, industrijski internet, digitalna ekologija, digitalno zdravlje, kao i digitalni pomorski put svile, biće samo neke od tema.

Kineski predsednik Si Đinping je početkom dvehiljaditih godina radio u provinciji Fuđijan, na jugoistoku Kine, kada je pokrenuo strategiju "Digitalni Fuđijan", s ciljem da digitalna ekonomija zauzme što veće učešće u bruto domaćem proizvodu provincije.

Fudžou kao glavni grad treba da postane jedan od simbola Kine u budućnosti.

Do kraja 2018. godine, vrednost kineske digitalne ekonomije iznosila je 4,6 biliona dolara, što predstavlja jednu trećinu nacionalnog BDP-a.