ŠENŽEN - Prihodi kineske telekomunikacione kompanije ''Huavej'' skočili su za 39 posto u prvom kvartalu, na 179,7 milijardi juana (26,81 milijardi dolara).

Profitna marža kompanije sa sedištem u Šenženu, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, iznosila je oko osam procenata u tom kvartalu, što je nešto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su iz ''Huaveja'', ali nisu objavili podatke o neto profitu, prenosi Rojters.

''Huavej'', koji je takođe treći najveći svetski proizvođač smartfona, saopštio je prošle nedelje da je dodatno povećao broj ugovora za isporuku 5G mreža uprkos kampanji koju SAD vode protiv te kompanije.

PROČITAJTE JOŠ - ''Huavej'' će prodavati 5G čipove ''Eplu''?

Naime, zvanični Vašingon tvrdi da oprema ''Huveja'' može biti korišćena za špijunažu, zbog čega je pozvao saveznike da toj kompaniji zabrane učešće u razvoju 5G mreža.

Iz ''Huaveja'' navode da su do kraja marta potpisali 40 komercijalnih ugovora sa telekomunikacionim operaterima o instaliranju 5G mreža, da su na tržišta širom sveta isporučili više od 70.000 baznih 5G stanica i da očekuju da će do maja isporučiti 100.000.