MOSKVA - Ruski automatizovani interplanetarni sistem (AMS) trebalo bi prvo testirati na asteroidu Apofis pre slanja u misiju na Marsov mesec Fobos, navode naučnici iz Asocijacije za istraživanje i proizvodnju Lavočkin.

Naučnici smatraju da misija, pod kodnim imenom Bumerang, neće samo pružiti mogućnosti da se testiraju osnovne kontrole leta, već će dati i značajne naučne informacije, prenosi Tas.

"Demonstracioni let AMS-a može biti izveden šemom poseta malim nebeskim telima u dalekom svemiru (asteroidima). Ovo će omogućiti proveru osnovnih funkcija AMS-a u kontrolisanim uslovima", naveo je tim naučnika za časopis koji izdaje Asocijacija Lavočkin.

PROČITAJTE JOŠ - Izraelska neprofitna organizacija najavila novi let na Mesec

Autori takođe predlažu slanje malog satelita do asteroida Apofis, koji bi kružio oko njega deset godina i pružio informacije o putanji asteroida.

Slična test misija je predlagana i pre neuspešne Fobos-grant misije, ali nije sprovedena.

Fobos-grant misija tokom koje je korišćena AMS letelica je lansirana 9. novembra 2011. Sistem je uspešno dospeo do niske zemiljine orbite, ali je ostao "zaglavljen" tamo zbog kvara na motoru.

Kasnije je Rusija najavila da namerava da ponovi misiju tokom Bumeranga/Ekspedicije-M projekta. Cilj projekta je uspostavljanje interplanetarne stanice za istraživanje Marsa i njegovih satelita i da se dobiju uzorci zemljišta sa Fobosa. Postoji mogućnost da letelica bude lansirana 2024. godine.