Najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, kineski "Huavej", u četvrtak je podneo tužbu protiv američke vlade, nezadovoljan odlukom Vašingtona da zabrani svojim agencijama, ali i saveznicima i partnerima u svetu, da koriste proizvode ovog giganta iz Šendžena. Ova kompanija navodi da američke tvrdnje da proizvodi "Huaveja" služe za špijunažu u korist kineske države nije potkrepljena nikakvim dokazima.

- Američki Kongres nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili blokadu kupovine "Huavejevih" proizvoda - istakao je predsednik te kompanije Guo Ping.

SAD su se pozivale na kineski zakon iz 2017. godine, koji zahteva da kompanije sarađuju s nacionalnim obaveštajnim službama. No, "Huavej" je odbacio tvrdnje da ima veze s vladom u Pekingu, ističući da nije u vlasništvu, pod kontrolom ili pod uticajem kineske države.

"Huavej" je počeo pravnu ofanzivu tokom protekla dva meseca, otkako SAD lobiraju protiv ove kompanije u svetu. A zahuktala se otkako je nekoliko vlada, uključujući vlade Australije i Novog Zelanda, zabranilo telekomunikacionim kompanijama korišćenje opreme "Huaveja". Tužba je podneta u Teksasu, gde se nalazi centrala kineske kompanije u SAD.

Pročitajte još - HAPŠENjE DIREKTORKE HUAVEJA: Naredno ročiste za Meng Vanžu 8. maja

"Huavej" je na konferenciji za medije emitovanoj uživo putem interneta sa svog prvog 5G uređaja, jednog od najboljih na svetu, iz sedišta firme u Kini, objavio da je tužio SAD zbog narušavanja ugleda kompanije u svetu. Guo je, uz to, optužio SAD i za hakovanje servera "Huaveja" i krađu imejlova.

- Ova zabrana ne samo što je nezakonita nego i onemogućava kompaniji "Huavej" da se ravnopravno bori u fer i konkurentnim uslovima na tržištu - ističe se u tužbi.

Kompanija"Huavej" naglašava da nikad nije imala problema sa curenjem podataka ili probojem bezbednosnih mera. To, kažu, sa SAD nije slučaj, aludirajući na raskrinkanu špijunažu NSA i bezbednosne propuste kompanija "Jahu" i "Fejsbuk".

- "Huavejev" pristup bezbednosti je postavio standarde u industriji, koje malo koja kompanija može da isprati - navodi se u tužbi.

Prema priloženim zaključcima analitičara mobilne industrije, Severna Amerika bi mogla da, kroz učestvovanje "Huaveja" u razvoju 5G na tom kontinentu, uštedi građanima i državi između 15 i 40 odsto planiranih ulaganja, odnosno najmanje 20 milijardi dolara za nekoliko godina.

- Ukoliko zabrana bude skinuta, sigurni smo da ćemo biti u prilici da pomognemo u razvoju najboljih i najkvalitetnijih 5G mreža u SAD - navodi se u zaključku tužbe.

Pročitajte još - Kanada: Direktorki „Huaveja“ odobrena kaucija uz nanogvicu

GLOBALNA MREŽA

"Huavej", koji je 1987. osnovao Ren Žengfej, bivši inženjer u Narodnooslobodilačkoj vojsci, počeo je internacionalnu ekspanziju pre dve decenije. Danas ima više od 170.000 zaposlenih i 21 istraživačko-razvojnu instituciju u Kini, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Pakistanu, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Kolumbiji, Švedskoj, Irskoj, Indiji, Rusiji i Turskoj. Njegovi proizvodi i usluge su zastupljeni u više od 140 zemalja.

MENG VANDžU JOŠ U PRITVORU

KANADSKI sudija odredio je 8. maj za naredno ročište za finansijsku direktorku kompanije "Huavej" Meng Vandžu. Kanada je uhapsila Mengovu 8. decembra na zahtev SAD, zbog čega je započela diplomatski spor sa Kinom. Meng Vandžu tereti se da je prekršila sankcije koje su SAD uvele Iranu, što ona negira.