''Gugl'' i dalje radi na inicijativama koje su kreirane tako da obezbeđuju edukaciju za što više različitih grupa, te je poslednja u nizu i aplikacija Bolo koja je namenjena deci školskog uzrasta u Indiji.

Naime, radi se o aplikaciji koja predstavlja asistenta u učenju slova, te čitanja, a zasniva se na tehnologiji za prepoznavanje govora, kao i na alatima koji tekst transformišu u audio zapis.

Deca mogu da čitaju na kombinaciji hindi i engleskog jezika, a uz pomoć virtuelne devojčice koja se pojavljuje u okviru aplikacije i predstavlja se kao “Diya''.

PROČITAJTE JOŠ - Google Hangouts se gasi u oktobru

Ona je tu da ponudi savete, ispravlja greške, čak i da pojmove na hindi jeziku prevodi na engleski. Aplikaciju može da koristi više dece, a podržava i oflajn mod kako bi se izbegli problemi nedostatka internet konekcije u ruralnim sredinama.

Iz kompanije ''Gugl'' tvrde da Bolo već pokazuje pozitivne rezultate, te se već primenjuje u oko 200 sela u najnaseljenijoj indijskoj državi Utar Pradeš. Oko 64 odsto od 920 učenika koji trenutno učestvuju u programu pokazalo je značajna poboljšanja u čitanju, a Bolo je za sada dostupan samo u Indiji, te može da se preuzme u Gugl plej prodavnici kao otvoreni beta program.(PC Press)