Tajne tajvanske vojne baze slučajno su otkrivene na internetu, te je ceo svet mogao da ih vidi nakon ažuriranja platforme "Google Earth''. Neke od tih vojnih lokacija otkrivene su prilikom ažuriranja koje je uključivalo 3D prikazivanje Tajpeja, Novog Tajpeja, Taojuana i Tajčunga.

Najmanje jedna vojna baza u kojoj su, kako se izveštava, smeštene rakete ''patriot'', jasno je mogla da se vidi preko "Google Earth''-a bez zamagljivanja koje sprečava da oko javnosti zadire na takva mesta.

Detaljni 3D prikazi omogućili su svakome da vidi raspored ove vojne baze, njenu tačnu lokaciju, građevinske strukture, pa čak i lokacije lansiranja raketa u kristalno jasnim detaljima.

PROČITAJTE JOŠ - Gugl prati vaše kretanje - želeli vi to ili ne

Takođe je saopšteno da je ažuriranje otkrilo i sedišta tajvanskih struktura nacionalne bezbednosti (Taiwan National Security Bureau i Military Intelligence Bureau) na mapama.

Tajvanski ministar odbrane, Đen Defa, izjavio je da je vlada stvorila radnu grupu koja će raditi sa Guglom u interesu nacionalne sigurnosti. Od kompanije će se tražiti da zamuti lokacije, dok će vojska raditi na terenu kako bi dodatno poboljšala kamuflažu svojih baza.

Gugl sarađuje sa zemljama širom sveta kako bi zaštitio njihove osetljive objekte od javnosti na platformama sa mapama. Propust u ovom konkretnom slučaju rezultirao je time da neke tajvanske tajne postaju javne.
(PC Press)