Neki od najvažnijih svetskih događaja u 2018. godini zabeleženi su i na društvenim mrežama, a podaci sa Gugla, Instagrama i Tvitera otkrivaju koji su to bili najinteresantniji momenti, teme i ličnosti.

Kako navodi sajt "Holivud riporter", najveću pažnju javnosti na ovim društvenim mrežama izazvali su Zimska olimpijada, tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa, odlazak nekih slavnih ličnosti.

Pročitajte još: Stručnjaci: Društvene mreže 2018. izgubile poverenje korisnika

Takođe, dok je korejska pop grupa BTS dominirala na više Internet platformi, građanski pokreti kao što je "#MeToo" (I ja takođe) upravo su se probili preko društvenih mreža.

Na dan ceremonije zatvaranja Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, a to je bio 25. februar, na Tviteru je objavljeno najviše tvitova u 2018. godini, što pokazuje da sport uvek ima moć da ostavi snažan utisak.

Kada je reč o političkim izjavama ove godine dominirao je Donald Tramp, što i ne čudi ako se zna da je on prilično aktivan tviteraš.


twitter.com/realdonaldtrump

Kulturološki fenomeni poput korejske pop grupe BTS koja ima 17,4 miliona sledbenika, "Crnog pantera", Diznijevog naučno-fantastičnog filma i košarkaške zvezde LA Lejkersa Lebrona Džejms bili su među imenima koja su najviše tvitovana.

Najtvitovaniji filmov ove godine je "Crni panter", a slede "Osvetnici: Rat beskraja", "Neviđeni 2", "Ratovi zvezda: Poslednji džedaji".

Kada je reč o Internet pretraživaču, građani su na Guglu 2018. najviše postavljali sledeća pitanja: Šta je bitkoin? Kako se glasa? i Ko je osvojio Mega milione?

Pročitajte još: Društvene mreže i degradacija čovečanstva

Najtraženiji pojmovi na Guglu tokom godine bili su oni koji su se odnosili na svetske događaje - Mundijal i uragan Florens, kao i smrti poznatih ličnosti - slavnog kuvara Entonija Burdejna, američkog strip scenariste i producenta Stena Lija, kao i repera Meka Milera.

U prvih 10 "najguglovanijih" pojmova probio se i Diznijev blokbaster "Crni panter".

Među ličnostima koje su na Guglu najviše intrigirale ljude su Megan Markl, nekadašnja američka glumica koja je udajom za britanskog princa Harija postala vojvotkinja i zvezde Jutjuba Logan Pol i Kloi Kardašijan.

Najtraženiji televizijskijski šou bio je ujedno i onaj o kojem se najviše polemisalo -"Rozen" koja se posle 20 godina ponovo vratila na male ekrane ali je ubrzo otkazana posle rasističkog tvita voditeljke Rozen Ber.


Tokom godine u kojoj je emotikon u obliku srca korišćen 14 milijardi puta u komentarima na Instagramu, a nebrojeno puta i "smajli" činilo se da su aplikacije Fejsbuka svedočile samo o dobrim trenucima.

Međutim, društvene mreže postale su i mesta na kojima su dominirali aktivistički pokreti, navodi "Holivud reporter".

Tako je recimo, haštag pokreta "#Me Too" osnovan sa željom da se ustane protiv seksualnog nasilja u šou biznisu, korišćen je 1,5 miliona puta u 2018. godini.

Za njim sledi sličan pokret "#TimesUp" (Vreme je) koji je pokrenulo 300 holivudskih glumica, scenaristkinja, rediteljki, producentkinja i drugih uticajnih žena koje se takođe bore protiv seksualnog uznemiravanja.