NAJVEĆA produktivnost zaposlenih u kancelariji je na temperaturi od 22 stepena u vrelim letnjim danima. Samo stepen ili dva iznad znatno pogoršavajau radne učinke, dok zaposleni u prostoriji u kojoj je 30 stepeni imaju čak devet odsto lošije učinke nego što bi imali na idealna 22 stepena, govori poslednje istraživanje na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju.

Ni preterano hladna prostorija nije dobra za radni učinak zaposlenih, pokazalo je i istraživanje na Kornel univerzitetu u SAD. Tamošnji radnici napravili su deset odsto grešaka u kucanju pri temperaturi od 25 stepeni, dok je u okruženju od 20 stepeni stopa grešaka porasla na 25 odsto. Objašnjenje je da pri hladnoći telo troši više energije za zagrevanje što dovodi do manjka energije za koncentraciju i kreativnost.

U Srbiji je u proteklih deset godina formulisan zakon koji jasno određuje koliko bi trebalo da iznose minimalna i maksimalna temperaturu na radnom mestu.

- Preporučljivo je da temperaturu u kancelariji podesite u skladu sa spoljnom temperaturom: razlika ne bi trebalo da bude viša od osam do deset stepeni, kako bi se naše telo aklimatizovalo. Faktor koji dodatno utiče na komfor je vlažnost vazduha - kaže Nenad Črnila iz kompanije LG Srbija.