TELEKOM Srbija" predstavio je danas najsavremeniju LoRa mrežu namenjenu takozvanim IoT rešenjima. Reč je o "internetu stvari" (IoT), mreži koja omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja i senzora i predstavlja osnovu za digitalnu transformaciju celog društva.

Generalni direktor "Telekoma" Predrag Ćulibrk istakao je da kompanija na ovaj način rešava decenijski problem neovlašćenog prilaza stanicama i krađe kablova.

- Ovim projektom, "Telekom Srbija" sa partnerima staje rame uz rame sa nekoliko destina tehnološki najrazvijenijih zemalja - rekao je Ćulibrk, napominjući da kompanija već ima instalirano više od hiljadu senzora u Beogradu i da u velikoj meri kontroliše svoju infrastrukturu.

Pročitajte još - Brnabić: Povećan broj usluga koje se dobijaju elektronski

Predstavljanju su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i Dejan Dramićanin, osnivač kompanije "Bitgir", koja je zaslužna za novo tehnološko rešenje.

Ana Brnabić je istakla da se na novom rešenju radilo proteklih osam, devet meseci.

- Ovo rešenje je u potpunosti made in Srbija, u smislu intelektualne svojine, znanja i tehnologije, kao i delova, pa čak i plastike koja je iz Stare Pazove - navela je Brnabićeva.

UŠTEDA OD MILION EVRA Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da će primenom nove platforme "Telekom" godišnje uštedeti milion evra koliko je gubio kroz štete nastale neovlašćenim upadima i korišćenjem mreže. On je pozvao i druge kompanije da slede primer "Telekoma" u rešavnju problema sa kojima se suočavaju, a u novoj platform vidi nepregledno "more rešenja" za mnoge kompanije u različitim oblastima.

Premijerka i predsednik PKS Marko Čadež pozvali su kompanije da iskoriste mogućnosti mreže zasnovane na LoRa tehnologiji, koju je "Telekom" prvi primenio u regionu, za razvoj svojih proizvoda i usluga i unapređenje poslovanja.

- Umesto da "Bitgir" razvija rešenja za druge zemlje, napravljen je kompletan domaći inovativni proizvod, na bazi najsavremenije tehnologije u telekomunikacionoj i industriji senzora, koji predstavlja samo jedan primer za buduća rešenja startapova i kompanija, da u saradnji sa "Telekomom" unaprede svoje poslovanje - istakao je Čadež.

Ćulibrk je napomenuo da je senzorski uređaj, kreiran sa partnerima iz "Bitgira", jedinstven u svetu.

- Rešenje će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi, u zdravstvu, a "Telekom" će podržati i druge kompanije u kreiranju njihovih digitalnih rešenja - istakao je direktor "Telekoma", napominjući da će će ova inovacija naći primenu i u rešavanju problema sa poplavama jer u realnom vremenu biće omogućeno očitavanje vodostaja reka. LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cele Srbije.


KAKO RADI

DIREKTOR "Telekoma" danas je, sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prisutnima na prezentaciji pokazao kako funkcioniše nova platforma. Senzor postavljen u improvizovanom šahtu gde je smeštena infrastruktura, registrovao je otvaranje poklopca i neovlašćen pristup, istovremeno obavestivši kompaniju preko bazne stanice.