PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA


POSLANICI Evropskog parlamenta spasili su, bar na određeno vreme, one koji slobodno prenose informacije sa interneta. Glasanjem na plenarnom zasedanju u Strazburu u četvrtak nije odobren mandat za pregovore sa Evropskim savetom i Evropskom komisijom o predlogu direktive EK o autorskim pravima, oko koje se povela velika polemika s kritikama da bi to mogao da bude uvod u cenzuru. O svemu će se ponovo raspravljati na zasedanju u septembru, kada će poslanici moći i da podnose amandmane na sporni tekst.

Pročitajte još: NOVA UREDBA U EU: Firme ne smeju bez saglasnosti da sakupljaju digitalne podatke

Predlagač za početak pregovora Aksel Fos je poručio da mora da se stane na put eksploatisanju stvaralaca. S druge strane, poslanicima je pre glasanja stigla on-lajn peticija "za spas interneta" koju je potpisalo čak milion ljudi.

Nacrt koji je EK predložila još pre dve godine predviđa revolucionarne promene u korišćenju digitalnih podataka, a na meti su najviše međunarodne korporacije kao što su "Fejsbuk", "Gugl", "Jahu" ili "Jutjub". Namera EK je da zaštiti autorska prava tako što bi ovi koncerni izdavačkim, medijskim i muzičkim kućama, kao i samim autorima, isplaćivali tantijeme za postavljanje njihovih dela na mrežu.

Pročitajte još: Pogledajte ko sve može da čita vaše poruke na Gmail

EK smatra da zbog konstantne tehnološke evolucije evropsko zakonodavstvo mora da bude adaptirano na novu realnost. Zato je članom 11 predviđeno da za objavljivanje novinskih tekstova s interneta mora da postoji eksplicitna dozvola izdavača, za materijal star do 20 godina. Problem bi nastao i prilikom korišćenja popularne "Vikipedije".