Svi smo primetili da smartfoni postaju sve veći, ali poslednje generacije se ističu sve tanjim i sve užim oblikom. Razmer ekrana iznosi 2:1, dok je prvobitni iPhone iz 2007. imao ekran razmere 3:2, čija je rezolucija iznosila samo 480x320 piksela.

Android telefoni počeli su na isti način, a nekoliko godina kasnije prevagu je odnela razmera 16:9. Malo posle android uređaja, novom trendu priklonio se i Apple sa iPhon 5, predstavljenim 2012. godine. Ova promena tada je delovala vrlo smisleno - telefoni su zadržali istu širinu, ali je vidno polje postalo znatno veće.

Ubrzo su prevaziđeni i 16:9 modeli. Kako su smartfoni rasli, postalo je jasno da ova razmera nije najpogodnija za korišćenje telefona. Tada su stigli telefoni sa ekranima drugačijih dimenzija.

Ovaj odnos danas iznosi 2:1, a uveden je sa sasvim očiglednim razlogom - prilagođavanje osnovnom načinu na koji trenutno koristimo mobilne telefone. S obzirom na to da veliki deo vremena provodimo koristeći aplikacije i servise koji se zasnivaju na vertikalnom pregledanju sadržaja, ta razmera potpuno odgovara našim potrebama. Telefone držimo u jednoj ruci, palcem pomeramo sadržaj dole ili gore, i klikćemo na stvari. Toliko smo čak naviknuti na tu radnju, da mnogi od nas zaboravljaju da postave telefon u horizontalan položaj kada nešto snimaju.