PAMETNI telefon je zapravo mobilni računar - opremljen ekranom koji reaguje na dodir i mobilnim operativnim sistemom. Model kao što je Huawei P10 ima debljinu od samo sedam milimetara i bateriju koja omogućava dvanaestočasovno gledanje filmova. Prvi kompjuteri su zauzimali cele spratove univerzitetskih zgrada. Prvi PC računari su mogli da stanu ispod stola, ali su imali samo jedan kilobajt RAM memorije i jedan megabajt memorije diska. Diskete su obično sadržale jedan ili dva programa.

Kapacitet ugrađene memorije modela Huawei P10 je 64 GB - ali ova memorija se pomoću mikro SD kartice može povećati na 256 GB! Slične razlike se mogu primetiti i u radnom taktu procesora. Popularni procesor "intel 386" je radio brzinom od 33 MHz. Procesor telefona Huawei P10 radi brzinom od 2,4 GHz, i ne smemo zaboraviti da model P10 ima procesor sa 8 jezgara, dok su stari kompjuteri imali samo jedno.

Stariji računari nisu mogli da puste YouTube video, čak ni u najnižoj rezoluciji. Puštanje video-snimaka sa interneta zahteva dosta računarske snage. Čak i puštanje video-snimaka u analognoj TV rezoluciji nije bilo jednostavan zadatak za rane kompjutere. Danas, telefoni snimaju i puštaju snimke u 4K rezoluciji! Niko i ne postavlja pitanje da li je neki telefon u stanju da pusti video-snimak.

Sposobnosti pametnih telefona su impresivne ne samo u poređenju sa starijim uređajima. Tehnologija je napredovala i neki elementi koji su razvijani za potrebe mobilnih uređaja su se našli i u laptop računarima. Ali to ne znači da je veći uređaj uvek komforniji i efikasniji. Pametni telefoni poseduju dve značajne prednosti nad kompjuterima: mobilnost i integraciju mnogo funkcija unutar jednog uređaja. Telefon je uvek uključen i spreman za rad.


LAK PRISTUP USLUGAMA

PAMETNI telefoni potiču od računara i s njima dele mnogo odlika. Ali prethodno razvijene mogućnosti oni podižu na potpuno novi nivo - pristup uslugama je neposredan i uvek su tu, bez obzira na to gde se nalazimo. Računarska moć nam je pri ruci, skrivena u našem džepu ili torbi. Pametni telefon je suština onog najboljeg što kompjuteri mogu da ponude.